Halák a Chára s prehrami, Jágr debutoval víťazne

NETKY.SK • 12 Október 2017, 09:02 • 2 min
Halák a Chára s prehrami, Jágr debutoval víťazne

NEW YORK - Hokejisti New Yorku Islanders v bránke so Slovákom Jaroslavom Halákom nestačili v noci na štvrtok v zámorskej NHL na domáci Anaheim, ktorému podľahli 2:3. Halák zneškodnil 27 z 30 súperových striel. Nevydarenú noc zažil aj s Boston s kapitánom Zdenom Chárom, Bruins prehrali na ľade Colorada 3:6. V drese Calgary úspešne debutoval český útočník Jaromír Jágr, jeho tím zvíťazil v Los Angeles 4:3 po predĺžení.

slovakia

left justify in out

Oporou Anaheimu v súboji s Islanders bol brankár John Gibson, ktorý predviedol 39 úspešných zákrokov a prispel tak k ukončeniu štvorzápasovej série prehier s "ostrovanmi". Ducks uspeli, hoci ich súper prestrieľal 41:30, v prvej tretine dokonca 21:6. Islanders nestačili ani dva presné zásahy Brocka Nelsona.

 

Boston "zhorel" v Denveri, kde počas prvých dvoch tretín vyprodukoval iba deväť striel. V prvej dvadsaťminútovke sa ešte držal, no v tej druhej sa na neho spustila totálna "lavína" a Colorado tromi gólmi rozhodlo o svojom triumfe. Bruins tak začali trojzápasovú šnúru na klziskách súperov zo Západnej konferencie bezkrvnou prehrou. "Nemám na to slov," hodnotil stretnutie líder "medveďov" Zdeno Chára. "Samozrejme, nebol to z našej strany dobrý zápas. Nevedeli sme si podržať puk, stále sme ho iba naháňali, vo všetkých činnostiach sme zaostávali. Musíme to hodiť za hlavu a hrať nabudúce lepšie. Je len na nás, aby sme to napravili," uviedol pre Boston Herald. Slovenský obranca bol jeden z mála hráčov Bostonu, ktorého výkon zniesol tvrdšie kritériá, odohral vyše 22 minút, na súperovu bránku vyslal jednu strelu a napriek prehre zakončil duel s dvoma pluskami. V domácom tíme strelil prvý profiligový gól nováčik Alexander Kerfoot, dvoma zásahmi sa na výhre Avalanche podieľal švajčiarsky krídelník Sven Andrighetto. Podľa predsezónnych prognóz zámorských expertov malo Colorado patriť k najslabším tímom súťaže, ročník však otvorilo nečakane tromi víťazstvami v štyroch zápasoch.

 

Duel Washingtonu s Pittsburghom priniesol ďalší diel atraktívneho súboja medzi kapitánmi oboch tímov Sidneym Crosbym a Alexandrom Ovečkinom. Obhajca Stanleyho pohára napokon vďaka trom presilovkovým gólom vyhral 3:2, pričom Crosby zaznamenal asistenciu pri druhom góle hostí. Capitals nepomohol ani Ovečkinov gól, ruský kanonier v 53. minúte iba zmiernil prehru domácich. Bol to pre neho ôsmy presný zásah v sezóne a vedie tabuľku strelcov. Vydarenú premiéru zažil v drese Washingtonu obranca Christian Djoos, ktorý strelil prvý gól "Caps" a pridal k nemu asistenciu. "Určite nebolo v mojom pláne mať v prvom zápase na konte gól a asistenciu. Chcel som iba odohrať kvalitný zápas, sústrediť sa na svoj výkon a jednotlivé detaily stretnutia. Som z toho šťastný, no nie úplne, lebo sme nedokázali vyhrať," komentoval pre oficiálny ligový portál svoje vystúpenie 23-ročný Švéd. Penguins sa ubránili pri všetkých štyroch domácich presilovkách, celkovo ustáli už 17 oslabení v rade.

 

V záverečnom zápase noci sa pozornosť sústredila na veterána Jaromíra Jágra, ktorý zažil premiéru v drese Calgary. Hoci nebodoval, mohol sa tešiť z víťazstva 4:3, ktoré v predĺžení zariadil Sean Monahan po prihrávke T.J. Brodieho. Jágr je v 45 rokoch suverénne najstarší aktívny hráč v NHL, vo vyššom veku si v minulosti v profilige zahrali iba Chris Chelios (v roku 2010 vo veku 48 rokov) a Gordie Howe (v roku 1980 vo veku 52 rokov). "Plameňom" pomohol k výhre aj dvojgólový Matthew Tkachuk, Kings dokázali zmazať dvojgólový deficit vďaka dvom ukážkovým tečom Dustina Browna. Kalifornčania prvýkrát v sezóne nebodovali naplno, naopak Flames vyhrali tretíkrát v rade. Zápas nedohral domáci Kyle Clifford, v druhej tretine utrpel bližšie nešpecifikované zranenie v hornej časti tela. V drese Calgary chýbal slovenský útočník Marek Hrivík, ktorý sa zotavuje po otrase mozgu, za Kings stále nenastúpil jeho krajan Marián Gáborík, po operácii kolena sa ešte nezapojil do plného tréningu.

 

"Bolo to náročné, necítil som sa na ľade dobre, ale to som aj očakával. Predsa len 5-6 mesiacov som súťažne nehral a mám už 45 rokov," skonštatoval Jágr po svojom debute v drese Calgary na webe TSN. Pre najúspešnejšieho Európana a druhého muža produktivity histórie NHL je Calgary deviatou a zrejme aj poslednou tímovou zastávkou v jeho úchvatnej profikariére.

 

Na ľade STAPLES Center v Los Angeles Jágr odkorčuľoval 13:38 min, pričom absolvoval 15 striedaní bez strely na bránku. Podľa analytikov TSN to je viac, než mu chcel tréner Glen Gulutzan pôvodne dopriať. Dokonca mu dal priestor aj v presilovkách v elitnom útoku po boku Seana Monahana či Johnnyho Gaudreaua. Jeden Jágrov strelecký pokus zblokovala obrana domácich a ďalší sa skončil mimo bránky. Zápas ukončil s jedným mínusovým bodom. "Dúfam, že v ďalšom stretnutí to bude lepšie. Keď sa moje nohy vrátia späť do zápasovej záťaže, bude to iné," nádejá sa Jágr,

Hráči Calgary uspeli po tretí raz zo štyroch vystúpení v novej sezóne NHL a v tabuľke Západnej konferencie im patrí piata priečka. Jágr verí, že mladé mužstvo, ktoré prišiel stmeliť svojimi skúsenosťami, v sebe ukrýva veľký potenciál. "Očakávania sú vysoké, ale prečo nie. V mužstve je veľa kvalitných hráčov do ofenzívy, ale aj obrana je fantastická. Vedia si posúvať puk a to je skvelé. Je len na nás, ako ďaleko to v sezóne potiahneme," podotkol dvojnásobný víťaz Stanley Cupu s Pittsburghom, ale aj dvojnásobný majster sveta či olympijský víťaz z Nagana 1998.

 

Legendárna "šesťdesiatosmička" sa vlani ešte v drese Floridy prezentovala 46 bodmi (16+30), ale v drese Panthers sa pokračovania v NHL nedočkala. Keď už sa zdalo, že Jágr rozbehne novú sezónu v rodnom Kladne v druhej najvyššej českej súťaži, ozvalo sa Calgary a nastala rýchla dohoda na jednu sezónu za 1 milión USD. Týždeň po podpise zmluvy sa už objavil na súťažnom ľade.

 

"Je to krok k tomu, aby sa zapracoval do tímu, keďže bol bez prípravného kempu. Tých vyše 13 minút v súťažnom zápase sa nedá nasimulovať v tréningu. Čakáme, že jeho hra príde vtedy, keď sa ocitne v skutočnom zápasovom ohni," vysvetlil tréner Gulutzan zaradenie Jágra do zostavy v zápase proti Los Angeles.

 

Elitný center Flames Sean Monahan, ktorého gól v predĺžení rozhodol zápas v L.A., na adresu Jágra poznamenal: "Prináša do hry veľa pokoja. Jeho útok mal pár striedaní, keď sa zdalo, že dve minúty držali puk na hokejkách. Skvelý štart s potenciálom ďalej sa zlepšovať." Strelec dvoch gólov, ešte stále tínedžer Matthew Tkachuk, doplnil: "Hrali sme s vášňou a užívali si to. Myslím si, že na tento zápas sa dobre dívalo."

 

 

TORONTO MAPLE LEAFS - NEW JERSEY DEVILS 3:6 (2:2, 0:2, 1:2)

Góly: 9. van Riemsdyk (Marner, Rielly), 14. D. Moore (Hainsey, Zajcev), 54. Matthews (Nylander, Marleau) - 10. Wood (Santini, Butcher), 11. Wood (Henrique, Butcher), 30. Zacha (Bratt, Johansson), 35. Gibbons (Henrique), 44. Coleman, 58. Zacha (J. Moore). Brankári: Schneider - Andersen, strely na bránku: 50:31, 19.103 divákov.

 

WASHINGTON CAPITALS - PITTSBURGH PENGUINS 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Góly: 40. Djoos (Eller, Connolly), 53. Ovečkin (Djoos, Bäckström) - 6. Letang (Rust, Hörnqvist), 29. Hörnqvist (Kühnhackl, Crosby), 41. Sheary (Määttä). Brankári: Holtby - Murray, strely na bránku: 22:36, 18.506 divákov.

 

COLORADO AVALANCHE - BOSTON BRUINS 6:3 (1:1, 3:0, 2:2)

Góly: 9. Kerfoot (Barrie, Duchene), 21. Jakupov (MacKinnon), 33. Andrighetto (MacKinnon, Landeskog), 36. Duchene (Jakupov), 59. Andrighetto (Rantanen, Nemeth), 59. Jost (Landeskog) - 18. Marchand (Spooner), 52. Schaller (Heinen, Kuraly), 53. Krug (Marchand, Nash). Brankári: Varlamov - Rask (41. Chudobin), strely na bránku: 37:23, 18.011 divákov.

 

ANAHEIM DUCKS - NEW YORK ISLANDERS 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

Góly: 1. Cogliano (Manson, Getzlaf), 29. Rakell (Fowler, Cogliano), 46. Eaves (Manson, Getzlaf) - 14. Nelson (Mayfield, Ho-Sang), 28. Nelson (De Haan, Ho-Sang). Brankári: Gibson - HALÁK, strely na bránku: 30:41, 14.553 divákov.

 

LOS ANGELES KINGS - CALGARY FLAMES 3:4 pp (0:2, 1:0, 2:1 - 0:1)

Góly: 36. Kopitar (Muzzin, Brown), 41. Brown (Doughty, Iafallo), 42. Brown (Forbort, Kopitar) - 4. Tkachuk (Backlund, Giordano), 8. Frolík (Gaudreau, Monahan), 51. Tkachuk (D. Hamilton, Frolík), 62. Monahan (Brodie, Gaudreau). Brankári: Quick - Smith, strely na bránku: 45:37, 18.230 divákov.

 

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 22:34 0 0 0 +2 1 0

Jaroslav Halák (NY Islanders) 58:34 3/30 90,0

 

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona