Haiti: V prezidentských voľbách zvíťazil spevák Michel Martelly

NETKY.SK • 5 Apríl 2011, 07:01 • 2 min
Haiti: V prezidentských voľbách zvíťazil spevák Michel Martelly

Haiti: V prezidentských voľbách zvíťazil spevák Michel Martelly

slovakia

left justify in out

img

Spevák Michel Martelly (50) zvíťazil v prezidentských voľbách na Haiti. Vyplýva to z oficiálnych predbežných výsledkov, ktoré v pondelok zverejnili.

Martelly získal 20. marca v druhom kole volieb 67,57 percenta hlasov oproti 31,74 percenta pre jeho súperku, 70-ročnú profesorku práva Mirlande Manigatovú. Tieto predbežné výsledky ešte môžu byť právne spochybnené. Za konečné ich vyhlásia neskôr v priebehu tohto mesiaca.

Po oznámení výsledkov sa do ulíc hlavného mesta Port-au-Prince vydali tisíce stúpencov populárneho hudobníka Martellyho, niesli jeho podobizne, štverali sa na automobily a hlučne oslavovali.

Chudobné Haiti zápasí s epidémiou cholery a dôsledkami januárového zemetrasenia a medzinárodné spoločenstvo dúfa, že voľby prinesú krajine stabilnú a legitímnu vládu.

Prvé kolo prezidentských volieb z 28. novembra poznačili obvinenia z podvodov a organizačný chaos. Podľa prvotných výsledkov v ňom zvíťazila Manigatová a druhý skončil vládny kandidát Jude Celestin o 7000 hlasov pred Martellym, ktorý výsledky napadol. Volebná komisia pod tlakom zahraničia však výsledky prehodnotila a Celestina, ktorý bol favoritom odstupujúceho prezidenta Reného Prévala, napokon z druhého kola vyradila.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies