Hahn: Kosovská opozícia blokuje integračné snahy svojej krajiny do EÚ

NETKY.SK • 6 November 2015, 14:24 • 2 min
Hahn: Kosovská opozícia blokuje integračné snahy svojej krajiny do EÚ

PRIŠTINA - Eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn varoval dnes členov kosovskej opozície, že blokovanie parlamentu zabrzdí ďalšie integračné snahy ich krajiny do únie 28 štátov.

slovakia

left justify in out

Rakúsky politik je momentálne na návšteve Kosova, ktoré minulý týždeň podpísalo s Európskou úniou Stabilizačnú a asociačnú dohodu (SAA), považovanú za prelomový bod pre jeho hospodársky rast, konštatuje agentúra AP. Kosovská opozícia počas uplynulých dvoch mesiacov viackrát narušila chod parlamentu použitím slzotvorného plynu a píšťaliek a hádzaním vajec, požadujúc od vlády, aby upustila od dohôd so Srbskom, ktoré zaručujú Srbmi dominovaným oblastiam Kosova širšie právomoci, a tiež od dohôd s Čiernou Horou ohľadom vytýčenia štátnych hraníc.

 

Hoci opozícia varovala parlament pred ďalšími zasadnutiami, Hahnovi dovolila prehovoriť, tak ako to minulý týždeň umožnila aj rakúskemu prezidentovi Heinzovi Fischerovi. Opozícia zároveň v pondelok umožnila i hlasovanie o SAA. Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, odkedy ho uznalo ako samostatný štát vyše 100 krajín sveta. Päť členských štátov EÚ, vrátane Slovenska, naďalej Kosovo neuznáva, napriek tomu však s uzavretím SAA súhlasilo. Európska únia je pre Prištinu hlavným obchodným partnerom a najvýznamnejším poskytovateľom rozvojovej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies