Hague a Jolieová predstavili plán boja proti znásilňovaniu vo vojnách

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 08:06 • 2 min
Hague a Jolieová predstavili plán boja proti znásilňovaniu vo vojnách

LONDÝN - Britský minister zahraničných vecí William Hague a zvláštna vyslankyňa OSN americká herečka Angelina Jolie požiadali dnes medzinárodné spoločenstvo o podporu nového plánu na ukončenie beztrestného páchania sexuálnych zločinov vo vojnových oblastiach. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hague a Jolie tak učinili pri príležitosti konania sa štvordňového summitu v Londýne zameraného na daný problém. Zároveň zverejnili navrhovaný rozsiahly protokol, ktorý spresňuje spôsoby vyšetrovania a stíhania sexuálneho násilia v konfliktami sužovaných oblastiach sveta.
      

"Tento protokol je prvým svojho druhu a dúfame, že zohrá rozhodujúcu úlohu v odstránení kultúry beztrestnosti," povedal Hague. 
      

Obaja predstavitelia vyzvali vlády celého sveta na verejnú podporu zmien načrtnutých v predmetnom dokumente. Podľa Jolie je cieľom kampane dosiahnuť spravodlivosť aj v najnestabilnejších krajinách.
      

Londýnsky summit, ktorého sa zúčastňujú činitelia z vyše 100 štátov, je prvým globálnym podujatím zameraným na ukončenie znásilňovania ako prostriedku vedenia vojny, potrestanie všetkých zodpovedných a podporu obetí. "Je mýtom, že znásilňovanie je nevyhnutnou súčasťou konfliktu," tvrdí Jolie.
      

"Obete žijú v utečeneckých táboroch, na rozbombardovaných uliciach, v oblastiach, kde neexistuje zákon, ochrana ani nádej na spravodlivosť," uviedla podľa agentúry al-Džazíra herečka, ktorá ako zvláštna vyslankyňa OSN navštívila mnohé vojnou sužované krajiny a regióny sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies