Hagel: Dohoda s Iránom neoslabí bezpečnosť v Perzskom zálive

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 13:29 • 2 min
Hagel: Dohoda s Iránom neoslabí bezpečnosť v Perzskom zálive

DŽIDDA - Americký minister obrany Chuck Hagel prisľúbil dnes spojencom USA v Perzskom zálive, že rokovania o obmedzení iránskeho jadrového programu neoslabia ich bezpečnostnú ochranu.

slovakia

left justify in out

Povedal to na otvorení stretnutia ministrov obrany krajín Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC) v saudskoarabskej Džidde.
     

"Chcem vás ubezpečiť o dvoch veciach," citovala Hagela agentúra Associated Press. "Po prvé, na týchto rokovaniach v žiadnom prípade nevymeníme regionálnu bezpečnosť za iránske ústupky v jadrovom programe. A po druhé, hoci veľmi preferujeme diplomatické riešenie, USA zostanú... pripravené zabezpečiť, že Irán nezíska jadrovú zbraň a bude dodržiavať podmienky akejkoľvek prípadnej dohody."
     

Aj keby Teherán vycúval z jadrových rokovaní, Spojené štáty budú naďalej zaručovať bezpečnosť svojich partnerov v Perzskom zálive, pokračoval Hagel. A dodal, že tam USA majú 35.000 vojakov.
     

Po stretnutí s ministrami obrany krajín GCC Hagel povedal, že sa zhodli na potrebe zaručiť, že iránsky jadrový program zostane výlučne mierový.
     

"Hoci sme zaznamenali pozitívny vývoj v diplomatických stykoch s Iránom, naďalej máme spoločné hlboké obavy z destabilizujúcich aktivít Iránu v celom regióne, vrátane jeho podporovania terorizmu, jeho podporovania režimu (prezidenta Bašára) Asada v Sýrii a jeho snáh oslabiť stabilitu členských krajín GCC," dodal.
     

Pokračujúcu občiansku vojnu v Sýrii opísal ako súbor "násilného extrémizmu, krehkých štátov a humanitárnych kríz".
     

Šéf Pentagónu zdôraznil, že posilnená vojenská spolupráca pomôže krajinám Perzského zálivu lepšie čeliť nielen Iránu, ale aj militantom a ďalším hrozbám. Naznačil tiež niekoľko opatrení na posilnenie námornej, vzdušnej a digitálnej obrany.
     

Hagel pricestoval do Džiddy v utorok a hneď nato sa stretol s predstaviteľmi saudskoarabského kráľovstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies