Hádzanie vajec na Zemana bolo trestným činom, vyhlásil prokurátor

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 09:41 • 2 min
Hádzanie vajec na Zemana bolo trestným činom, vyhlásil prokurátor

PRAHA - Hádzaním vajec na českého prezidenta Miloša Zemana sa "útočníci" mohli dopustiť trestného činu výtržníctva s výmerom trestu až na dva roky natvrdo, informovalo dnes webové vydanie denníka Mladá fronta (MF) DNES.

slovakia

left justify in out

O posune vo vyšetrovaní incidentu z vlaňajšieho novembra rozhodol štátny zástupca (prokurátor) pre Prahu 2 Tomáš Bláha. Prípad začala vyšetrovať polícia - predtým ho hodnotila nanajvýš ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.

 

"Pražská polícia na základe pokynu zo štátneho zastupiteľstva začala úkony trestného procesu pre podozrenie zo spáchania trestného činu výtržníctva," povedal pre MF DNES pražský policajný hovorca Tomáš Hulan. Za výtržníctvo hrozí v základnej sadzbe až dva roky väzenia.

 

Polícia už začala s prvými vypočúvaniami. Denník sa pokúsil získať detailnejšie vyjadrenie prokurátora Bláhu, ten však s odkazom na zaneprázdnenosť neodpovedal. Na vypočúvanie sa musel dostaviť napríklad istý Jindřich Frühauf z Kladna, ktorý stál v dave neďaleko študentov hádžucich vajcia, zistila MF DNES.

 

Koľko Zemanových odporcov polícia vyšetruje, hovorca polície Hulan nechcel povedať s tým, že "vyšetrovanie je na začiatku".

 

Pri odhaľovaní pamätnej tabule k 25. výročiu pádu komunistického režimu vypískali vlani Zemana stovky ľudí. Stalo sa tak po sérii kontroverzných krokov - prezident hovoril veľmi vulgárne v priamom prenose Českého rozhlasu; návštevu totalitnej Číny (známej represiou proti politickým oponentom i veľkou sociálnou nerovnosťou) označil za príležitosť učiť sa stabilizovať spoločnosť; a zľahčoval zákrok policajtov na Národnej triede v roku 1989, vyratúva Mladá fronta DNES.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona