Hádzanári Montpellieru stávkovali, hrozí im päťročné väzenie

NETKY.SK • 2 Október 2012, 06:41 • 2 min
Hádzanári Montpellieru stávkovali, hrozí im päťročné väzenie

Hádzanári Montpellieru stávkovali, hrozí im päťročné väzenie

slovakia

left justify in out

img

Olympijský víťaz v drese Francúzska Nikola Karabatič i jeho brat Luka sú medzi deviatimi hráčmi Montpellieru, ktorí sú vážne podozriví z ilegálneho stávkovania. Vyhlásil to v pondelok prokurátor s tým, že v prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody až do výšky päť rokov a pokuta 75.000 eur.

Podľa prokurátora Brice Robina sa na májový duel francúzskej najvyššej súťaže medzi Montpellierom a Cesson-Sevigne prijali stávky v celkovej sume 87.880 eur, čo je 40-krát viac ako bežne na podobný zápas. Väčšinu stávok podali tipujúci v ten istý deň a v približne rovnakom čase a 99,94 percent z nich bolo na polčasový triumf outsidera Cesson-Savigne.

Už v utorok by sa hráči mali postaviť pred sudcu a čeliť obvineniu zo "športovej korucpie" a podvodu.

Niektorí hádzanári Montpellieru Agglomeration si skutočne stavili na minuloročný inkriminovaný ligový zápas svojho klubu, ale keďže v zápase nenastúpili, vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti je u nich vylúčené. Tvrdí to právny zástupca Luku Karabatiča, ktorého partnerka Jeny Priezová priznala, že na popud mladšieho z bratov Karabatičových skutočne uskutočnila stávku na duel. 

"Priezová spolupracovala s políciou od prvých minút vypočúvania a priznala uskutočnenie stávky. Na to však, aby to mohli mať na starosti orgány spravodlivosti vo Francúzsku, muselo by dôjsť k ovplyvneniu diania v zápasu. Keďže žiadna manipulácia nenastala, z právneho hľadiska nie je možné dokazovať ďalej nič. Nie sú to podvodníci, nič nebolo zmanipulované z ich strany," tvrdil Eric-Dupond Moretti po prvom dni vypočúvaní hráčov a ich blízkych políciou. Podľa viacerých francúzskych médií však niekoľkotisícovú stávku má na "rováši" aj známejší brat Nikola, ktorý mal zase primäť svojich príbuzných k tipovaniu. 

Morálna rovina stávkovania 

Aj napriek tomu, že v zápase Karabatičovci nehrali, otázna zostáva morálna rovina stávkovania na zápasy vlastného tímu. Svoje stanovisko k veci musí zaujať majstrovský klub z Montpellieru i Francúzsky hádzanársky zväz a v hre môže byť zastavenie klubovej i reprezentačnej kariéry niektorých hráčov. Situácia je delikátna aj preto, lebo reprezentanti "galského kohúta" sa po obhajobe olympijského titulu v Londýne stali národnými športovými ikonami. "Prisudzujeme týmto hráčom oveľa viac vlastností, než v skutočnosti majú. Toľko sa rozprávalo o inteligencii Nikolu Karabatiča a teraz sa zachoval ako malý chlapec. Za 10.000 eur postavil do rizika celú svoju kariéru..." vyjadril sa pre Le Midi Libre Daniel Constantini, ktorý bol trénerom francúzskej reprezentácie od roku 1985 do 2001.

Kluboví predstavitelia Montpellieru zatiaľ žiadneho hráča nesuspendovali ani neprepustili, v pondelok však pohrozili tvrdými sankciami voči všetkým zainteresovaným. "Ak sa preukážu vážne obvinenia, tresty budú tvrdé," povedal prezident Montpellieru Remy Levy.

Policajný zásah
V nedeľu zadržala francúzska polícia v súvislosti s kauzou spolu 17 ľudí, z nich až 10 hráčov majstrovského Montpellieru z minulej sezóny. Orgány činné v trestnom konaní nešetrili ani jednu z najväčších hviezd mužskej svetovej hádzanej posledných rokov Nikolu Karabatiča, na ktorého si tiež posvietia. 

img
 

Policajný zásah sa uskutočnil po nedeľňajšom ligovom zápase Paríž St. Germain - Montpellier (38:24). Načasovanie nebolo náhodné, medzi zadržanými je okrem osmičky terajších hráčov hostí aj dvojica, ktorá v minulej sezóne ešte obliekala dres majstra, no v prebiehajúcej hrá za Paríž - Mladen Bojinovič a Samuel Honrubia. Mená ostaných sa vo francúzskych médiách líšia - istí sú Nikola a jeho brat Luka Karabatičovci, Mickael Robin, Tunézan Wissem Hmam, Slovinci Dragan Gajič a Primož Prost. Zatknutí čelia obvineniu z úmyselnej prehry Montpellieru proti Cesson-Rennes v máji tohto roku. Mali tak urobiť z dôvodu, že ich príbuzní stávkovali na neúspech suveréna francúzskej klubovej hádzanej posledných rokov a prišli tak k nemalým finančným obnosom. Tie sa odhadujú až na 200.000 eur. Zadržaní hráči zatiaľ na pokyn svojich právnych zástupcov odmietajú vypovedať.

V inkriminovanom zápase zo "zlatých chlapcov" hrali len Michael Guigou a William Accambray, pričom hviezdy tímu ako Nikola Karabatič, Samuel Honrubia, Slovinec Vid Kavtičnik a ďalší boli zaradení v predvečer stretnutia na listinu zranených. Súčasťou kádra Montpellieru bol v máji aj slovenský reprezentačný brankár Richard Štochl, do duelu však nezasiahol.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies