Hádky partnerským vzťahom prospievajú, treba však vedieť jednu dôležitú vec

NETKY.SK • 3 Marec 2018, 12:00 • 2 min
Hádky partnerským vzťahom prospievajú, treba však vedieť jednu dôležitú vec

Občasná hádka môže byť veľkým prínosom do vzťahu, pozor však na to, akým spôsobom ju realizujete.

slovakia

left justify in out

Vzťahy sú zložitá vec. Nefungujú samočinne, je potrebné na nich pracovať. A to sa týka oboch strán, nie len jednej. Je však úplne prirodzené, že partneri občas narazia na nezhody a dôjde k hádke. Hoci by možno mnohí nesúhlasili, nie je na tom nič zlé. Dôležité však je, vedieť sa hádať.

 

Dobrá komunikácia je absolútnym základom každého vzťahu. Najmä pokiaľ ide o tie mnohoročné, kde, či chceme, či nechceme, prichádza aj rutina a stereotyp. Potom je to o kompromisoch, vôli a empatii. Ak teda máte pocit, že vám niečo nevyhovuje, treba sa s tým ihneď obrátiť na partnera. Potláčanie problému len kumuluje emócie a tie sa môžu neskôr, v tej najnevhodnejšej chvíli, dostať „von“.

 

V Anglicku realizovali prieskum, ktorého sa zúčastnilo tisíc ľudí vo veku nad 18 rokov. Z jeho výsledkov vyplynulo, že vzťahy, kde prebieha pravidelná konštruktívna komunikácia majú desaťkrát vyššiu šancu na zotrvanie. Ako teda správne debatovať o problémoch?

 

Odborník na medziľudské vzťahy a spoluautor knihy Kľúčové konverzácie Joseph Grenny tvrdí, že: "Najväčšou nevedomou chybou, ktorú páry robia je, že neprijímajú emočnú zodpovednosť za svoje pocity." V praxi to znamená, že za to, ako sa cítime, viníme len svojho partnera, pričom neuvažujeme o tom, že istý podiel na problémoch máme i my sami. Vzájomné obviňovanie následne vedie k vyostrovaniu konfliktu.

 

Tu si však treba uvedomiť niekoľko zásad. Pokiaľ chceme riešiť komplikovanejší problém, treba si na to vyhradiť správny čas a slová vopred dobre premyslieť. Svoju polovičku je pred tým vhodné ubezpečiť, že nám na nej záleží a našim cieľom nie je útočiť. Pozor, vnímavá musí byť aj druhá strana, musí vás počúvať a uvedomovať si, čo hovoríte. Veľký význam má aj dávka empatie, kedy sa pokúšame čo najlepšie porozumieť partnerovým pocitom a vcítiť sa do jeho kože. Musíme mu však povedať o všetkom, čo nám prekáža, treba len zvoliť správny spôsob.

 

Pokiaľ tieto pravidlá zavediete do života, budete si s partnerom oveľa bližší a frekvencia vypätých situácii vo vašom vzťahu bude čoraz nižšia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona