Hádka v parlamente: Poslanci sa pochytili na otázkach kandidátom na sudcov ÚS

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 11:18 • 2 min
Hádka v parlamente: Poslanci sa pochytili na otázkach kandidátom na sudcov ÚS

BRATISLAVA – Možno, že keď budú novozvolení sudcovia ústavného súdu dosluhovať, tak Smer tu už nebude, aj takéto vyjadrenie padlo z úst poslanca NR SR Gábora Gála (Most-Híd) počas rokovania ústavnoprávneho výboru parlamentu, na ktorom vypočúvajú kandidátov na ústavných sudcov.

slovakia

left justify in out

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň mu kontroval, že vtedy tu možno ani Most-Híd nebude. Medzi poslancami sa strhla menšia slovná prestrelka práve po vyjadrení poslanca Martvoňa. Prekážalo mu, že opoziční poslanci sa prvej kandidátky na ústavnú sudkyňu nepýtali len na odborné otázky, ale aj na jej postoje k niektorým javom v justícii, napríklad ostrejšie vyjadrenia medzi šéfmi najvyššieho a ústavného súdu. Martvoň tvrdil, že výbor nie je priestor na zisťovanie názorov na hádky dospelých ľudí. „Nie sme tu v škôlke,“ protestoval proti jeho poučovaniu poslanec Martin Poliačik (SaS).

 

Podľa bývalej ministerky spravodlivosti a nezaradenej poslankyne Lucie Žitňanskej je pozícia sudcu ústavného súdu veľmi vážna „Pri posudzovaní kandidatúry je nielen dôležitá odbornosť, ale aj osobnostná integrita – či vie alebo nevie zaujať postoj k morálnym otázkam,“ povedala Žitňanská. Martvoň poznamenal, že na výbore teda idú moralizovať, Žitňanská si ďalšie komentovanie otázok vyprosila. 

Na posty ústavných sudcov kandiduje 13 uchádzačov. Parlament bude vyberať šiestich nominantov na sudcov ústavného súdu na marcovej schôdzi, prezident Ivan Gašparovič z nich vyberie troch. Na ústavnom súde nahradia trojicu Ján Auxt, Juraj Horváth a Ján Luby, ktorým sa končí funkčné obdobie.

 

Predseda Najvyššieho súdu SR navrhol na sudkyňu ústavného súdu Janu Baricovú (sudkyňa Najvyššieho súdu SR), generálny prokurátor SR predložil nominantov Jána Bernáta (sudca Krajského súdu v Nitre) a Vladimíra Horvátha (prokurátor Generálnej prokuratúry SR), prezidentka združenia Sudcovia „Za otvorenú justíciu“ navrhla Rudolfa Čirča (sudca Najvyššieho súdu SR), dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Bratislava Jána Drgonca a Petra Kresáka (obaja vysokoškolskí pedagógovia), Notárska komora SR Miroslava Duriša (notár), predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory Petra Filipa (advokát), dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Bratislava a prezident Notárskej komory SR Evu Fulcovú (predsedníčka Okresného súdu Bratislava I), poslanec KDH Ján Figeľ Jána Mazáka (vysokoškolský pedagóg), dekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Roberta Schronka (vysokoškolský pedagóg), dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Bratislava a dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Bratislava Jána Šikutu a dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Imricha Volkaia (predseda Krajského súdu v Košiciach).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies