Hľadajú sa riešenia na problém rómskej osady v Plaveckom Štvrtku

NETKY.SK • 27 Október 2010, 07:33 • 2 min
Hľadajú sa riešenia na problém rómskej osady v Plaveckom Štvrtku

Hľadajú sa riešenia na problém rómskej osady v Plaveckom Štvrtku

slovakia

left justify in out

img

Problém s rómskou osadou v Plaveckom Štvrtku na Záhorí dnes riešil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák so starostom Plaveckého Štvrtka Ivanom Slezákom. Obaja sa zhodli na potrebe hľadať prijateľné riešenia aj na báze ďalších rokovaní na úrovni expertných komisií.
Úrad splnomocnenca vytkol miestnej samospráve, že problém chce riešiť len cestou represívnych opatrení, ktoré spočívajú v zbúraní nelegálnych stavieb. Ako Pollák uviedol, nemožno mať na zreteli len stavebný zákon, ale aj iné zákony, ktoré riešia náhradné bývanie a starostlivosť o deti. Navrhol, aby sa samospráva obce najprv usilovala o výstavbu bytov nižšieho štandardu určených pre občanov v hmotnej núdzi a až potom riešila likvidáciu rómskej osady.  
Rómska osada v Plaveckom Štvrtku vznikla asi pred mnohými desaťročiami, výstavba domov a chatrčí je neregulovaná, bez stavebných povolení na neusporiadaných stavebných pozemkoch. V obci žije 2320 obyvateľov, z toho 534 obyvateľov rómskej osady je prihlásených na trvalý pobyt. Počet stavieb a obyvateľov neustále narastá. V súčasnosti v rómskej osade žije približne 600 obyvateľov a nachádza sa tam asi 100 domov. Osada susedí s prírodnou rezerváciou Bezedné, legalizácia stavieb preto nie je možná pre neusporiadané vzťahy k pozemkom. Navyše, niektoré stavby stoja v bezpečnostných zónach plynových zariadení.
Slezák opakovane upozornil, že nelegálne stavby sú vážnym ohrozením bezpečnosti všetkých obyvateľov v Plaveckom Štvrtku. Rovnako pripomenul vážne problémy majoritného obyvateľstva s neprispôsobivou rómskou menšinou. V obci sa pravidelne vyskytujú drobné krádeže, dochádza k lúpežným prepadnutiam a dokonca nie sú výnimkou ani napadnutia učiteľov v miestnej základnej škole rómskymi žiakmi.
Pomoc pri riešení prisľúbil už minister vnútra Daniel Lipšic, a to či už ide o odstránenie čiernych stavieb alebo personálne posilnenie Obvodného oddelenie polície v Stupave na udržanie verejného poriadku a tlmenie trestnej činnosti. Ako zdôraznil, žiadny jednotlivec alebo skupina občanov na Slovensku sa nemôže domnievať, že môže stáť nad zákonom alebo zákony obchádzať.
O zvýšenie bezpečnosti v Plaveckom Štvrtku žiadal bývalého ministra vnútra už v apríli predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo. "Niet sporu o tom, že ľudia by sa na ulici mali cítiť bezpečne. Druhou stránkou tohto problému je skutočnosť, že v bezpečnostnom a ochrannom pásme sú vybudované rôzne stavby, pri ktorých hrozí určitý druh všeobecného ohrozenia. Keďže ide o bezpečnosť občanov, všetky ostatné kroky musia ísť bokom," povedal Frešo.
Obecná samospráva musela pristúpiť aj k regulácii dodávok vody do osady. Sú limitované na 2,5 hodiny ráno a večer. Obyvatelia osady sú dlžní obci za vodu 9000 eur. Ďalších približne 13.000 eur obec musela v ostatnom čase zaplatiť za likvidáciu odpadu, ktorý sa kopí v okolí osady.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies