Hackeri zaútočili na globálny energetický sektor

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 11:15 • 2 min
Hackeri zaútočili na globálny energetický sektor

BRATISLAVA - Viac ako tisíc energetických spoločností v Severnej Amerike a v Európe zasiahol útok hackerov zo skupiny "Dragonfly".

slovakia

left justify in out

Podľa americkej spoločnosti Symantec "ich primárnym cieľom, sa zdá byť špionáž". Symantec ďalej uviedol, že skupina hackerov získava prístup k počítačom spoločností pomocou viacerých techník. Využíva najmä tzv. malware programy, webové stránky a emaily. Pomocou týchto techník by mohla narušiť dodávky elektrickej energie vo viacerých európskych krajinách. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

 

Podľa Symantecu nesie "Dragonfly" charakteristické znaky štátom sponzorovanej operácie s vysokým stupňom technologickej spôsobilosti. V súčasnosti už hackerská skupina zasiahla 84 krajín, pričom najviac z dotknutých spoločností sa nachádza v USA, v Španielsku, vo Francúzsku, v Taliansku, v Nemecku, v Turecku a v Poľsku. 

 

Nezávislý počítačový bezpečnostný analytik Graham Cluley pre BBC uviedol, že motív útoku nie je jasný. Existuje však podozrenie, že útoky sú sponzorované niektorým štátom. 

 

Útok je podobný počítačovému červovi Stuxnet z roku 2010, ktorý bol navrhnutý tak, aby napádal zariadenia v priemysle. Poškodil takmer 20 % jadrových iránskych elektrární.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies