Hackeri útočili z Ruska na e-mailovú sieť amerického Zboru náčelníkov štábov

NETKY.SK • 7 August 2015, 06:37 • 2 min
Hackeri útočili z Ruska na e-mailovú sieť amerického Zboru náčelníkov štábov

WASHINGTON - Hackeri prepojení na Rusko zaútočili na e-mailovú sieť Zboru náčelníkov štábov americkej armády a spôsobili jeho odstavenie.

slovakia

left justify in out

Útok bol spáchaný pomocou automatizovaného systému, ktorý umožňuje veľmi rýchle hromadné posielanie dát, informovala vo štvrtok televízna stanica NBC News s odvolaním na nešpecifikované zdroje. Ku kybernetickému útoku malo dôjsť okolo 25. júla a postihol okolo 4000 vojenských a civilných zamestnancov generálneho štábu.


Spravodajská televízia CNN uviedla, že útok bol sofistikovaný - systém bol uvedený do režimu offline, hneď ako došlo k odhaleniu narušenia. To naznačuje, že za ním musel byť nejaký štát. Medzi pravdepodobných podozrivých sa okrem Ruska dostala aj Čína, avšak vniknutie do systému nie je typické pre čínskych hackerov, povedal CNN nemenovaný zdroj.


Ministerstvo obrany USA potvrdilo, že e-mailový systém Zboru náčelníkov štábov je odstavený z dôvodu prebiehajúcej bezpečnostnej kontroly.


"Pokračujeme v identifikovaní a odstraňovaní kybernetických bezpečnostných rizík v našich sieťach," povedala hovorkyňa Pentagónu Valerie Hendersonová. Z tohto dôvodu bola podľa nej odstavená sieť generálneho štábu a pokračuje sa vo vyšetrovaní. Rýchle opätovné spustenie e-mailového systému je teraz "najvyššou prioritou", dodala.
Podľa NBC nie je jasné, či bol kybernetický útok spáchaný so súhlasom ruskej vlády. Informácie klasifikované ako tajné jeho páchatelia nezískali, úspešne však prenikli na viacerých miestach do mailového servera.


Spojené štáty čelia už niekoľko mesiacov masívnym kybernetickým útokom. Pri útoku, ktorý sa začal v máji 2014, hackeri ukradli osobné údaje 21,5 milióna Američanov, ktorí absolvovali bezpečnostnú previerku zo strany vlády USA. Šéf amerických tajných služieb James Clapper označil za "hlavného podozrivého" Čínu, ktorá to ale odmietla.
Koncom mája vyšlo najavo, že neznámi hackeri odcudzili federálnemu daňovému úradu IRS (Internal Revenue Service) dáta o 100.000 daňových poplatníkoch. Podľa informácií CNN viedla stopa tohto útoku do Ruska.


Vlani v októbri boli zaznamenané hackerské útoky na počítačové systémy Bieleho domu a amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré mali prísť tiež z Ruska.


Začiatku júna americká armáda dočasne odstavila kvôli kybernetickému útoku svoju stránku www.army.mil, ktorá je určená pre širokú verejnosť. K tomuto útoku sa prihlásila tzv. Sýrska elektronická armáda, ktorá pracuje pre sýrsku vládu prezidenta Bašára Asada.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona