Hackeri predávajú osobne údaje Rusov, ktorí unikli po hlasovaní o zmenach na ústave

NETKY.SK • 4 August 2020, 14:08 • 2 min
Hackeri predávajú osobne údaje Rusov, ktorí unikli po hlasovaní o zmenach na ústave

MOSKVA - Databáza s osobnými údajmi Rusov, ktorí sa zúčastnili elektronického hlasovania o zmenách a doplneniach ústavy, unikla na darknet.

slovakia

left justify in out

Únik osobných údajov

Skutočnosť, že údaje o pasoch absolútne všetkých účastníkov elektronického hlasovania o zmenách ruskej Ústavy sú dostupné na internete, ruské média uviedli ešte 10 júla.

 

Korešpondenti portálu Meduza zistili, že špeciálna databáza, do ktorej boli vložené čísla pasov voličov, unikla. Číslo pasu v Rusku je jedným z najdôležitejších typov osobných údajov, ktoré sa podobajú rodnému číslu na Slovensku.

 

img

 

Novinárom portálu sa podarilo tuto databázu stiahnuť, a tak dostali 1 190 726 záznamov s údajmi o pasoch. Ruské orgány však tvrdili, že elektronické hlasovanie bolo úplne bezpečné a údaje voličov boli dobre chránené.

 

Predaj údajov na darknete

Denník Kommersant dnes informoval, že osobne údaje účastníkov hlasovania o zmenách ústavy predávajú na darknete. Na jednom z fór bola ponuka na predaj približne 1,1 milióna čísiel pasov. Každá dátová linka je za cenu 1 až 1,5 dolárov.


Predajca v komunikácii s korešpondentom denníku uviedol, že údaje sú "úplne čerstvé". Objasnil, že samotné čísla pasov sú zbytočné, ale spolu s inými údajmi môžu byť zaujímavé.

 

"Na základe čísiel pasov predávajúci navrhuje aktualizovať databázy, ktoré už má - napríklad pridať meno a priezvisko, číslo sociálneho poistenia a daňové identifikačné číslo, informácie o kreditnej histórii," uvádza sa v publikácii.

 

img


Predajca databázy uviedol, že sa mu už podarilo predať 30 tisíc dátových liniek. Podľa neho na týchto údajoch nie je nič jedinečné, ale existuje veľký dopyt vzhľadom na relevantnosť databázy.


Štáb pre kontrolu a monitorovanie hlasovania potvrdil, že došlo k úniku osobných údajov, ale uviedol, že hackeri predávajú nehodnoverné údaje.

 

"Údaje pasov a priezvisk sa vôbec nezhodujú, na elektronickom hlasovaní sa nezúčastňovali títo ľudia. Povedal by som, že vôbec neexistujú," povedal zástupca štábu Iľja Massuch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies