Hackeri neukradli z ministerstva zahraničia tajné ani citlivé údaje, tvrdí Pellegrini

NETKY.SK • 21 Október 2018, 11:59 • 2 min
Hackeri neukradli z ministerstva zahraničia tajné ani citlivé údaje, tvrdí Pellegrini

BRATISLAVA – Kybernetickým útočníkom, ktorí napadli sever ministerstva zahraničia, sa nepodarilo ukradnúť tajné ani citlivé dokumenty.

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to dnes konštatoval premiér Peter Pellegrini. „Také dôkazy nemáme,“ vyhlásil. Zároveň uviedol, že išlo o vysoko profesionálny a sofistikovaný útok organizovanej skupiny, pravdepodobne zo zahraničia. Jeho cieľom bolo infiltrovať sa do serveru rezortu slovenskej diplomacie a získať z neho citlivé údaje. Premiér nevylúčil, že by mohlo ísť o útok z Ruska, no konštatoval, že útok mohol byť rovnako vedený aj z inej krajiny, prípadne mohlo ísť aj o simulovaný útok. „Páchateľa nepoznáme,“ zdôraznil.

V záujme zlepšenia kybernetickej ochrany a ochrany osobných dát obyvateľstva premiér dal vojenskej spravodajskej službe pokyn, aby uskutočnila veľkú previerku počítačovej siete celej verejnej správy. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí bolo predmetom kybernetického útoku zo zahraničia. V stredu na Bezpečnostnej rade SR o tom informovalo Vojenské spravodajstvo. Kybernetický útok mal formu sofistikovaného škodlivého kódu, ktorý umožňuje útočníkom filtráciu dát z vnútra organizácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies