Hackeri napadli firmu LaudaMotion a rozposlali falošné faktúry

NETKY.SK • 12 December 2016, 07:53 • 2 min
Hackeri napadli firmu LaudaMotion a rozposlali falošné faktúry

VIEDEŇ - Spoločnosť LaudaMotion, ktorá zabezpečuje privátne lietadlá a súkromným aj firemným klientom údržbu ich lietadiel, sa stala obeťou hackerského útoku.

slovakia

left justify in out

Zločinci prenikli do systému firmy a klientom rozposlali fiktívne faktúry.

 

Hackerom sa podarilo oklamať dvoch klientov. Suma 35.000 eur od jedného skončila na účte v Istanbule, odkiaľ boli peniaze aj vyzdvihnuté skôr, než sa na podvod prišlo. Ďalší klient zaplatil 38.000 eur, ktoré smerovali do Írska. Keďže banka odmietla peniaze vrátiť, LaudaMotion ju ohlásil u tamojšieho bankového dozoru.

 

Niki Lauda prevzal spoločnosť Amira Air od podnikateľa Ronnyho Pecika v decembri 2015 a následne ju premenoval na LaudaMotion. Hackeri udreli krátko po akvizícii. "Dostali sa do nášho systému a sledovali nás. V momente, keď sme odoslali faktúry, oni poslali ďalšiu so zmeneným číslom účtu. S poznámkou, že LaudaMotion zmenil bankové spojenie," vysvetlil pre Kurier Niki Lauda. Na podvod prišli relatívne rýchlo, keďže firma je v pravidelnom kontakte s klientmi, no dvaja už peniaze poslali. V treťom prípade dokázali prevod na poslednú chvíľu zastaviť.

 

Podľa neho stopy hackerov smerujú do Číny, Ruska a do Turecka, vypátrať sa ich však nepodarilo. "Tieto siete sú vytvorené veľmi šikovne. V momente, keď si myslíte, že páchateľa máte, je preč," tvrdí Lauda.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona