H-W Sinn neverí, že Nemecko odstaví posledný jadrový blok v roku 2022

NETKY.SK • 29 September 2014, 12:50 • 2 min
H-W Sinn neverí, že Nemecko odstaví posledný jadrový blok v roku 2022

BERLÍN - Hans-Werner Sinn je jedným z prominentných kritikov zmeny nemeckej energetickej politiky. Sinn, riaditeľ renomovaného mníchovského hospodárskeho ústavu Ifo, poskytol rozhovor portálu Wall Street Journal Deutschland (WSJD).

slovakia

left justify in out

Zopakoval v ňom svoju ponuku na stávku, že Nemecko v cieľovom roku 2022, ktorý stanovila spolková vláda pre zastavenie výroby v jadrových blokoch, neodpojí od siete svoj posledný reaktor.
     

Svoj názor odôvodňuje príkladom Švédska, ktoré už dvakrát stanovilo konečný termín pre skončenie činnosti jadrových reaktorov a dvakrát ho odvolalo.
     

Profesor Sinn kritizuje zmenu nemeckej energetickej politiky zásadne a z viacerých dôležitých hľadísk. Krajina sa vzdáva výroby elektrickej energie zo spoľahlivých konvenčných kapacít a preferuje jej výrobu vo výkyvových veterných parkoch a zo slnečných kolektorov.
     

Krajina musí v krátkom čase vytvoriť kapacity na "skladovanie" energie, ktorá sa získa v čase, keď jej ekologické zariadenia výrazne produkujú viac, ako jej momentálne treba. Sinn hovorí o nevyhnutností postaviť do roku 2020 až 3600 takých veľkých transformačných zariadení. Podľa neho ide o gigantickú úlohu, ktorú Nemecko nemôže zvládnuť do šiestich rokov a ani neskôr.
     

Poukázal na to, že zatiaľ nie je nijaká technológia, ktorá by si reálne dokázala poradiť s nadvýrobou elektrickej energie. Diskutuje sa o tom, že aktuálne nepotrebná elektrina by sa dala "skladovať" v autobatériách. "Aj keby sme mali jeden milión elektrických BMW, získali by sme len 0,6 % potrebnej skladovacej kapacity," uviedol profesor.
     

Technologický proces, ktorý umožní zmeniť elektrickú energiu na vodík a metán, síce jestvuje, ale jeho účinnosť je žalostne nízka. Strácajú sa ním dve tretiny až tri štvrtiny elektrickej energie. Cena opätovne získanej elektriny vzrastá o 300 až 400 %, a to sa neberú do úvahy náklady na metanizujúce zariadenia.
     

Lepšie by bolo získavať metán zo zemských hĺbok, jeho cena by bola len zlomkovou v porovnaní s metanizáciou elektrickej energie.
     

Nemecká vláda podporuje budovanie ekologických energetických kapacít bez toho, aby vedela, k čomu dôjde v budúcnosti. Tento prístup pokladá za centrálno-plánovací, a taký v minulosti nikdy nedokázal svoju životaschopnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies