H. Ch. Andersen navštívil v roku 1841 Bratislavu, kde sa nachádza aj jeho socha

NETKY.SK • 18 Apríl 2012, 07:11 • 2 min
H. Ch. Andersen navštívil v roku 1841 Bratislavu, kde sa nachádza aj jeho socha

H. Ch.

slovakia

left justify in out

img

Po divadelnom predstavení O škaredom káčatku podľa známej Andersenovej rozprávky, ktorú uviedli v utorok 17. apríla, v prvý deň Týždňa Hansa Christiana Andersena v Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti v Bratislave, pokračuje ďalší program tohto spoločného dánsko-slovenského projektu. Koná sa pri príležitosti predsedníctva Dánskeho kráľovstva v Európskej únii.
      Dnes uvedú v Bibiane inscenáciu Play Andersen (Hráme Andersena). Tvorí ju dramatizácia dvoch rozprávok H. Ch. Andersena - Statočný cínový vojačik a Cisárove nové šaty a je prepojená treťou rozprávkou o bábkarovi, ktorý túži vymeniť bábky za "naozajstných" hercov.
      Program v Bibiane bude pokračovať vo štvrtok 19. apríla o 14.00 h a v nedeľu 22. apríla o 16.00 h predstavením lyricko-epického príbehu H. Ch. Andersena Palculienka, ktorý patrí vo svetovej rozprávkovej spisbe k najpôsobivejším a dodnes je pre deti príťažlivý.  
      V rámci Týždňa H. Ch. Andersena (17.-22. apríla) premietnu dnes predpoludním v bratislavskom kine Mladosť dánsky film Divé labute na motívy ďalšej známej Andersenovej rozprávky. Zaujímavosťou je, že scénografia a kostýmy sú dielom jej Veličenstva dánskej kráľovnej Margaréty II., ktorá mimochodom oslávila v týchto dňoch (16. apríla) 72. narodeniny.
      Súčasťou Týždňa H. Ch. Andersena v Bratislave je aj výstava Andersenove knižné šaty, ktorá ponúka pestrý výber z diela tohto svetoznámeho dánskeho rozprávkara. Je inštalovaná v Mestskej knižnici v Bratislave (Úsek krásnej a cudzojazyčnej literatúry) na Laurinskej 5 a návštevníci si tam môžu pozrieť ilustrované knihy Andersenových rozprávok vydané v rôznych častiach sveta a v netradičných jazykoch. Napríklad knihy v galícijčine, lužickej srbčine, kórejčine a samozrejme aj v dánskom jazyku. Výstavu pripravila Knižnica Bibiany zo svojich fondov.  
      Týždeň H. Ch. Andersena slávnostne otvorili 17. apríla pri soche tohto neopakovateľného rozprávkara na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí za účasti veľvyslankyne Dánskeho kráľovstva v SR Anity Hugau a ďalších hostí.
      Autorom sochy Andersena je Tibor Bártfay. Toto dielo vzniklo vďaka iniciatíve občianskeho združenia Hans Christian Andersen. Založili ho na prahu 200. výročia narodenia H. Ch. Andersena v roku 2005, ktoré si Bratislava veľkolepo pripomenula rôznymi podujatiami. Členmi združenia sú významné osobnosti, umelci, milovníci umenia pre deti, vytvorenie sochy však podporili aj viaceré organizácie a firmy. 
      Rozprávkar a poet H. Ch. Andersen (1805-1875) počas svojho života veľa cestoval, navštívil mnohé európske mestá, medzi nimi v júni 1841 aj Bratislavu. Sochu Andersena v Bratislave odhalili 2. júna 2006 pri príležitosti 165. výročia jeho návštevy v tomto meste. Tibor Bártfay ju vytvoril ako hold dánskemu spisovateľovi a venoval ju deťom.
      Andersen sa venoval viacerým literárnym žánrom - písal romány, divadelné hry, cestopisy a vytvoril aj autobiografické dielo o svojom neľahkom živote. Jeho talent sa však naplno prejavil v nesmrteľných rozprávkach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies