Gyurcsány: Zahraniční Maďari by nemali mať právo voliť v Maďarku

NETKY.SK • 23 August 2013, 14:24 • 2 min
Gyurcsány: Zahraniční Maďari by nemali mať právo voliť v Maďarku

BUDAPEŠŤ - Maďari žijúci v zahraničí by nemali mať právo na účasť v maďarských parlamentných voľbách, vyhlásil dnes predseda Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány v maďarskej verejnoprávnej televízii.

slovakia

left justify in out

"Zodpovednosť za život v Maďarsku by mali niesť tí, ktorí znášajú následky svojej voľby," povedal Gyurcsány pred rokovaním predsedníctva DK v juhomaďarskom Segedíne. Zahraniční Maďari by podľa jeho slov nemali zasahovať svojím hlasom do záležitostí Maďarska. "Skutočnosť, že niekoho predkovia žili na území niekdajšieho Maďarska (pozn. TASR: na území Uhorska), nie je podľa môjho názoru dostatočným právnym dôvodom, aby rozhodovali o tom, aký by mal byť školský či dôchodkový systém," dodal predseda DK.

Na parlamentné voľby 2014 v Maďarsku sa do centrálneho registra Národného volebného úradu (NVI) od 1. augusta postupne registrujú zahraniční Maďari. Držitelia maďarského občianstva v krajinách, kde je zakázané dvojaké občianstvo - ako napríklad aj na Slovensku - sa na voľby v Maďarsku budú registrovať prostredníctvom internetu tak, aby údaje o nich neboli verejné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies