Gynekológ umelo oplodnil najmenej 17 žien svojim spermiami: Ide už o druhý podobný prípad v krajine

NETKY.SK • 8 Október 2020, 11:02 • 2 min
Gynekológ umelo oplodnil najmenej 17 žien svojim spermiami: Ide už o druhý podobný prípad v krajine

Holandský gynekológ bez vedomia budúcich rodičov opakovane používal svoje spermie pre umelé oplodnenie, a stal sa tak otcom najmenej 17 detí.

slovakia

left justify in out

Dnes už zosnulý lekár Jan Wildschut pôsobil v nemocnici Isala v meste Zwolle v rokoch 1981 až 1993. Informáciu zverejnila samotná nemocnica a agentúra AP. Jedná sa o druhý odhalený prípad v priebehu dvoch rokov.

 

"Z morálneho hľadiska považuje nemocnica Isala za neprijateľné, aby gynekológ, špecialista na reprodukciu, bol zároveň ošetrujúcim lekárom a darcom spermií," uviedla nemocnica vo vyhlásení.

 

 

Gynekológove otcovstvo potvrdili testy DNA. Podľa nemocnice sú potomkovia niekdajších pacientok a lekárova rodina v pravidelnom kontakte a majú dobré vzťahy.

 

Úrady vytvorili Lekárov profil DNA. Deti rodičov, ktorí sa v nemocnici liečili na neplodnosť, si tak môžu overiť, či je Wildschut tiež ich biologickým otcom.

 

Podobný prípad sa v Holandsku už odohral. V minulom roku bol odhalený gynekológ Jan Kaarbat, ktorý k insemenácii používal svoje vlastné spermie. Jan Kaarbat zomrel už v roku 2017.

 

Testy DNA potvrdili, že lekár je biologickým otcom najmenej 49 detí, sám advokátovi tvrdil, že je otcom aspoň 60 detí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona