Guvernér talianskej centrálnej banky: Eurozóna je na pokraji deflácie

NETKY.SK • 19 November 2014, 13:42 • 2 min
Guvernér talianskej centrálnej banky: Eurozóna je na pokraji deflácie

RÍM - Eurozóna je na pokraji deflácie a dôveryhodnosť Európskej centrálnej banky (ECB) je v stávke pre jej neschopnosť splniť svoj cieľ rastu spotrebiteľských cien. Vyhlásil to v stredu námestník guvernéra talianskej centrálnej banky Salvatore Rossi.

slovakia

left justify in out

"Eurozóna je na pokraji deflácie," uviedol Rossi vo svojom prejave na univerzite vo Verone. Poznamenal tiež, že celková miera inflácie v eurozóne sa v októbri dostala iba na 0,4 %, pričom iba dve krajiny z osemnástich dosiahli mieru inflácie nad úrovňou jedného percenta. Podľa neho je tento problém do značnej miery spôsobený slabým dopytom. Cieľom ECB je udržať mieru inflácie pod hranicou dvoch percent.

 

ECB na svojom poslednom zasadnutí svoju monetárnu politiku nezmenila. Prezident banky Mario Draghi však vyhlásil, že na prípadné zhoršenie podmienok v ekonomike je ECB pripravená zareagovať ďalšími stimulačnými opatreniami. Centrálna banka predtým potvrdila úrokové sadzby na rekordných minimách. Vzhľadom na dlhodobo nízku infláciu a slabý hospodársky rast eurozóny sa krok banky všeobecne očakával.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona