Guvernér Missouri odmietol zastaviť popravu belošského rasistu

NETKY.SK • 19 November 2013, 10:57 • 2 min
Guvernér Missouri odmietol zastaviť popravu belošského rasistu

ST. LOUIS - Guvernér amerického štátu Missouri odmietol zastaviť popravu sériového vraha a belošského rasistu Josepha Paula Franklina, ktorého majú popraviť v stredu, informovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pôjde o prvé vykonanie trestu smrti v Missouri po takmer troch rokoch. Franklina (63) odsúdili na najvyšší trest za vraždu 42-ročného Geralda Gordona pri synagóge na predmestí St. Louis v roku 1977. Išlo o jednu z 20 vrážd  spáchaných Franklinom, ktorý sa zameriaval na židov a černochov. V rokoch 1977 až 1980 vraždil po celých Spojených štátoch. Usvedčili ho zo siedmich ďalších vrážd, ale odsúdili na smrť len za prípad v Missouri.

Guvernér Jay Nixon v pondelok vydal vyhlásenie, v ktorom odmietol Franklinovu žiadosť a nazval jeho zločin "zbabelou a plánovanou streľbou".

Nixon dodal, že išlo len o jeden z mnohých nezmyselných činov, "motivovaných rasovou a náboženskou neznášanlivosťou". Franklinova obhajkyňa Jennifer Herndon uviedla, že je guvernérovým rozhodnutím sklamaná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona