Guvernér mexickej národnej banky: Trump už nie je hurikán najvyššieho stupňa

NETKY.SK • 19 November 2016, 10:10 • 2 min
Guvernér mexickej národnej banky: Trump už nie je hurikán najvyššieho stupňa

MEXIKO - Dezignovaný americký prezident Donald Trump už nie je "hurikán 5. stupňa", povedal v piatok guvernér mexickej centrálnej banky Agustín Carstens.

slovakia

left justify in out

Trump "je teraz zmierlivejší, preto verím, že už sa tá sila búrky utíšila," uviedol podľa agentúry DPA pre vysielaciu spoločnosť Fórmula. Pred voľbami v USA označil Carstens Trumpa za hurikán najvyššieho stupňa, ktorý ohrozuje mexickú ekonomiku.


Špekulácie o Trumpovej ekonomickej politike vyvolali veľké výkyvy trhy. "Je to ako pokúšať sa vyriešiť skladačku, keď nemáte všetky diely. Odráža sa to na trhoch," dodal.


Trump sa nechal počuť, že ako prezident by chcel znova rokovať o Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA) alebo ju dokonca aj zrušiť. Ochranárske politiky v USA by mohli poškodiť proexportnú mexickú ekonomiku.


Vo štvrtok mexická národná banka zvýšila referenčnú úrokovú sadzbu o 50 základných bodov na 5,25 percenta s cieľom podporiť mexické peso a udržať na uzde infláciu.


Podľa slov Carstensa je však treba zabezpečiť, že sa nepotlačia investície. "Musíme podať liek, ale vyhnúť sa predávkovaniu," citovala ho DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona