Guvernér Bank of England: Chaotický brexit by viac poškodil Európsku úniu než Britániu

NETKY.SK • 12 Január 2017, 07:01 • 2 min
Guvernér Bank of England: Chaotický brexit by viac poškodil Európsku úniu než Britániu

LONDÝN - Odchod Británie z Európskej únie už nie je najväčším domácim rizikom pre britskú finančnú stabilitu, uviedol dnes guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney, pričom podľa neho sa pod zmiernenie rizík podpísala samotná Bank of England (BoE). Zároveň upozornil, že prípadný neriadený brexit by znamenal väčšie riziko pre Európsku úniu než pre Britániu.

slovakia

left justify in out

Ako povedal pred výborom britského parlamentu, opatrenia, ktoré centrálna banka prijala krátko po júnovom referende, v ktorom Briti tesnou väčšinou odhlasovali odchod krajiny z Európskej únie, pomohli spomínané riziká zmierniť. Zároveň však varoval, že Británia čelí globálnym rizikám a proces adaptácie na život mimo Európskej únie môže tieto riziká opäť zvýšiť.

 

Podľa Carneyho je v záujme Británie aj Európskej únie zabezpečiť riadený brexit a vytvoriť po začatí rokovaní o odchode Británie z EÚ pre sektor finančných služieb prechodné obdobie. Rozhovory by sa mali začať do konca marca. V tejto súvislosti dodal, že v prípade chaotického brexitu by Európska únia čelila väčšiemu riziku, čo sa týka finančnej stability, než samotná Británia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies