Guterres zotrvá v čele OSN. Získal absolútnu podporu Bezpečnostnej rady

NETKY.SK • 9 Jún 2021, 06:23 • 2 min
Guterres zotrvá v čele OSN. Získal absolútnu podporu Bezpečnostnej rady

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (OSN) v utorok jednomyseľne podporila súčasného generálneho tajomníka organizácie Antónia Guterresa ako kandidáta do druhého funkčného obdobia.

slovakia

left justify in out

Tým mu otvorila cestu k znovuzvoleniu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční 18. júna.

 

Guterres sa o funkciu uchádzal ako jediný kandidát. Pätnásťčlenná rada sa za pokračovanie mandátu vyslovila na krátkom neverejnom zasadnutí. Ďalšie päťročné obdobie v úrade najpoprednejšieho svetového diplomata mu začne plynúť 1. januára 2022.

V zmysle charty OSN volí generálneho tajomníka Valné zhromaždenie 193 členských krajín organizácie, a to na základe odporúčania jej Bezpečnostnej rady.

 

Niekdajší portugalský premiér a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres stojí na čele svetovej organizácie od 1. januára 2017.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies