Guterres vyzýva na spoluprácu pri ochrane klímy a na spravodlivú globalizáciu

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 09:25 • 2 min
Guterres vyzýva na spoluprácu pri ochrane klímy a na spravodlivú globalizáciu

PEKING - Generálny tajomník OSN António Guterres v prejave na Ázijskom ekonomickom fóre v čínskom meste Po-ao pripomenul hrozby, ktoré súvisia so zmenou klímy, a zdôraznil potrebu spolupráce a aktívneho boja proti tomuto javu, pričom zároveň ocenil snahy Číny v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Guterres tiež uviedol, že klimatické zmeny sú hrozbou samy o sebe, pričom však prispievajú aj k zhoršovaniu iných existujúcich hrozieb, ako je chudoba, výzvy v humanitárnej oblasti či vojenské konflikty. Aj vzhľadom na to Guterres ocenil, že parížsky klimatický dohovor z roku 2015 podpísali všetky zúčastnené vlády sveta.

 

Generálny tajomník OSN označil za dobrú správu pre ľudstvo fakt, že "na našej strane sú technológie - ekologicky čisté a bezpečné druhy energie, ktoré sú dostupné a konkurencieschopné ako nikdy doteraz". Poukázal však súčasne na to, že niektoré krajiny naďalej podporujú - aj finančne - využívanie fosílnych palív. Guterres vyzval, aby sa podobné protirečenia odstraňovali.

 

Vo svojom prejave sa Guterres vyslovil aj za "spravodlivejšiu globalizáciu", ktorá by sa podľa jeho názoru nemala presadzovať pomocou izolacionizmu a protekcionizmu. Uviedol, že je hlboko presvedčený o nezvratnosti globalizácie, ktorá bola pre ekonomiky sveta prínosom, viedla k rozšíreniu obchodných vzťahov a pomohla stovkám tisíc ľudí dostať sa z biedy.

 

Guterres však súčasne uznal, že veľký počet ľudí sa ocitol mimo týchto procesov. Preto apeloval, že je nutné snažiť sa o to, aby globalizácia bola spravodlivejšia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona