Guterres vyzval na masívnu medzinárodnú pomoc pre suchom postihnuté Somálsko

NETKY.SK • 11 Apríl 2023, 16:30 • 2 min
Guterres vyzval na masívnu medzinárodnú pomoc pre suchom postihnuté Somálsko

MOGADIŠO -

slovakia

left justify in out

Guterres pricestoval do somálskej metropoly Mogadišo v utorok a svoju návštevu označil za prejav solidarity s ľudom Somálska. "Som tu tiež, aby som bil na poplach ohľadom potreby masívnej medzinárodnej podpory," povedal s odkazom na ťažkosti, ktorým Somálsko čelí v podobe klimatických katastrof a povstania militantov. "Hoci Somálčania neprispievajú ku zmene klímy, patria medzi jej najväčšie obete. Takmer päť miliónov ľudí zažíva vysokú úroveň akútnej potravinovej neistoty," dodal. Somálsko sužuje katastrofálne sucho, ktoré mnohých obyvateľov priviedlo na pokraj hladomoru. Tamojšia vláda okrem toho už roky bojuje proti islamistickej militantnej skupine aš-Šabáb napojenej na al-Káidu.

 

OSN žiada pre Somálsko o humanitárnu pomoc vo výške 2,6 miliardy dolárov. Podľa Guterresa je zatiaľ z tejto sumy k dispozícii len z 15 percent. Päť po sebe idúcich suchých "období dažďov" v niektorých častiach Somálska, ako aj v Keni a Etiópii viedlo v tejto oblasti k najhoršiemu suchu za uplynulé štyri desaťročia. V roku 2011 si v Somálsku hladomor vyžiadal 260.000 obetí, viac ako polovicu z nich tvorili deti mladšie ako šesť rokov. Podľa OSN to bolo čiastočne zapríčinené tým, že medzinárodné spoločenstvo nekonalo dostatočne rýchlo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies