Guterres varoval pred domácim násilím, vyzval na väčšiu ochranu žien

NETKY.SK • 6 Apríl 2020, 06:12 • 2 min
Guterres varoval pred domácim násilím, vyzval na väčšiu ochranu žien

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v nedeľu varoval, že v uplynulých týždňoch došlo vo svete v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu k "hrozivému nárastu domáceho násilia". V tejto súvislosti vyzval vlády, aby posilnili snahy zabrániť násiliu voči ženám, informovali svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Šéf svetovej organizácie, ktorý 23. marca apeloval na okamžité prímerie v konfliktoch po celom svete s cieľom bojovať proti pandémii COVID-19, v nedeľňajšom videoposolstve zdôraznil, že nastal čas vyzvať na ukončenie všetkého násilia, a to "všade a teraz".

 

Okrem pandémie nárast domáceho násilia

"Násilie sa neobmedzuje na bojiská," povedal Guterres.

 

"Vieme, že obmedzenia pohybu a karantény sú nevyhnutné na potlačenie COVID-19. Môžu však uväzniť ženy s násilníckymi partnermi," pripomenul.

 

 

"Pre mnohé ženy a dievčatá je hrozba najväčšia tam, kde by mali byť v najväčšom bezpečí. V ich vlastných domovoch."

 

Počet hovorov na tiesňové linky sa zdvojnásobil

Guterres uviedol, že v niektorých krajinách, ktoré nemenoval, sa počet žien, ktoré sa obracajú na podporné linky, zdvojnásobil. Súčasne sú poskytovatelia zdravotných služieb i policajné zbory preťažené a nemajú dosť personálu, pričom miestne podporné skupiny sú "ochromené" nedostatkom financií, píše agentúra AP.

 

"Vyzývam všetky vlády, aby prevenciu a nápravu násilia voči ženám zaradili ako kľúčovú súčasť do svojich národných plánov reakcie na COVID-19," citovala Guterresa agentúra AFP.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa United Nations (@unitednations),

 

Generálny tajomník OSN spomenul napríklad vytvorenie núdzových varovných systémov v lekárňach a predajniach potravín či zaradenie útulkov pre ženy medzi nevyhnutné služby.

 

Agentúra DPA dopĺňa, že viaceré krajiny, napríklad aj Nemecko, už varovali, že sociálne obmedzenia zavedené pre verejnosť s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu zvyšujú aj hrozbu domáceho násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona