Guterres chce ako šéf OSN stavať mosty, jeho zástupkyňou bude zrejme žena

NETKY.SK • 6 Október 2016, 13:04 • 2 min
Guterres chce ako šéf OSN stavať mosty, jeho zástupkyňou bude zrejme žena

NEW YORK - Niekdajší portugalský premiér António Guterres, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane novým šéfom OSN, chce v novej funkcii pôsobiť ako "poctivý vyjednávač a ten, kto stavia mosty a vytvára podmienky na dosiahnutie konsenzu".

slovakia

left justify in out

Dlhoročný politik a diplomat, ktorý bol v rokoch 2005-2015 vysokým komisárom OSN pre utečencov, to uviedol v rozhovore pre agentúru AP a ďalšie dve médiá. Bezpečnostná rada OSN sa v stredu jednomyseľne zhodla na osobe nového generálneho tajomníka OSN: Guterres vyšiel ako favorit zo šiestich kôl neoficiálneho hlasovania o kandidátoch. Dnes o 16.00 h SELČ sa členovia BR OSN opäť zídu za zatvorenými dverami a oficiálne odporučia Guterresovu kandidatúru 193-člennému Valnému zhromaždeniu OSN, ktoré by malo túto voľbu hlasovaním potvrdiť.

 

Mandát súčasného šéfa OSN, juhokórejského politika a diplomata Pan Ki-muna, skončí po dvoch päťročných funkčných obdobiach v decembri tohto roka. Jeho nástupca sa má ujať funkcie 1. januára 2017. Medzi pôvodne 12 uchádzačmi o tento post bol aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

 

Nový generálny tajomník OSN Guterres podľa agentúry AP takmer s určitosťou vymenuje za svoju námestníčku ženu. Označil tiež za kľúčové, aby sa v svetovej organizácii, v ktorej dominujú muži, dosiahlo rovnaké zastúpenie oboch pohlaví.

 

Guterres sa podľa vlastných slov bude snažiť zaujať nezávislý prístup a spolupracovať so všetkými členskými krajinami OSN pri riešení súčasných globálnych problémov. "Medzinárodnému spoločenstvu jednoznačne chýba schopnosť predchádzať konfliktom a urovnávať ich," uviedol Guterres. Podľa neho je potrebná nová "mierová diplomacia", ktorej súčasťou budú tajné diplomatické kontakty a nepriame rokovania kľúčových hráčov sprostredkované medzinárodnými vyjednávačmi.

 

António Guterres sa pôvodne plánoval venovať ako vedec fyzike, napokon sa však plne preorientoval na politiku. Ako šéf portugalskej socialistickej strany sa v roku 1995 stal premiérom svojej krajiny a na tomto poste zotrval desať rokov.

 

Napokon sa však rozhodol odísť z praktickej politiky a rozhodol sa venovať medzinárodnej diplomacii a humanitárnej činnosti. Svoje desaťročné pôsobenie vo funkcií vysokého komisára OSN pre utečencov hodnotí ako svoju najcennejšiu profesionálnu skúsenosť, čo sa týka riešenia svetových kríz i vyjednávania s jednotlivými vládami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies