Gurmánsky festival už aj v Košiciach

NETKY.SK • 23 August 2010, 13:23 • 2 min
Gurmánsky festival už aj v Košiciach

Gurmánsky festival už aj v Košiciach

slovakia

left justify in out

img

Druhý septembrový víkend bude v Košiciach venovaný kulinárskym pochúťkam a vínu. Východoslovenská metropola ponúkne od 10. do 11. septembra kulinárskym nadšencom po prvýkrát Košice Gurmán Fest, ktorý nesie podtitul Festival výnimočných chutí. Organizátori ním chcú nadviazať na tradíciu podobných festivalov vo Viedni, Prahe a v Bratislave.
"Už od prvého ročníka sme mali ambíciu odprezentovať gastronómiu nielen v Bratislave, ale časom prejsť aj do ostatných regiónov, druhé najväčšie mesto Slovenska si zaslúži, aby sa mu venoval samostatný festival," povedal pre TASR Radoslav Nackin - organizátor dvoch ročníkov Bratislava food festu s tým, že základná štruktúra festivalu, ktorý prichádza aj na východ Slovenska, sa nezmení. "Mustra prezentácií reštaurácií a šéfkuchárov na Chef live cooking zostane, budeme prezentovať tých najlepších zo Slovenska a východného regiónu," vysvetlil organizátor a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Nackin ďalej dodal, že košický festival, ktorý je prepojený s Košickými slávnosťami vína, sa bude odlišovať hlavne priestorom. Uskutoční sa v historickom centre mesta, v areáli Rodošta, známom pamätným domom Františka II. Rákoczyho.
"V Košiciach je niekoľko reštaurácií, ktoré sa vyznačujú už kvalitnou gastronómiou, festival má byť do budúcna ťažiskovým, má prilákať nielen ľudí z regiónu, ale aj z prihraničného oblastí, aby prišli a ochutnali Košice," uviedla pre TASR Iveta Niňajová, riaditeľka organizácie Košice - Turizmus s tým, že na festivale sa bude podieľať sedem košických reštaurácií a sedem reštaurácií hotelových zariadení. Niňajová má aj predstavu o návštevnosti podujatia. "Očakávame minimum 5000 návštevníkov, ale, samozrejme, závisí to od počasia."
V rámci Chef live cooking predvedie v Košiciach svoje kuchárske umenie Jaroslav Žídek, držiteľ Gurman Award - kuchár roka 2008, 2009, 2010, Jaroslav Ertl - kapitán Gourmet clubu, Jaro Hladík - držiteľ zlatej vidličky z hotela Arcadia variaceho ultramodernú slovenskú kuchyňu. Naživo vystúpi aj Jaroslav Uhlár - držiteľ zlatej medaily z Danubius Gastro a bronzovej trofeje z elitnej súťaže The Emirates Culinary Guild 2010.
Sprievodný program ponúkne someliersku či barmanskú šou, súťaž vo varení zástupcov médií a hudobnú produkciu domácich kapiel. Návštevníci budú môcť ochutnať i Košický zlatý drink, ktorý sa bude predávať iba v Košiciach a jeho receptúra bude tajná. Zlatý drink z Košíc namiešajú počas barmanskej súťaže deň pred konaním festivalu.
Košice Gurmán Fest 2010 organizuje klaster cestovného ruchu Košice - Turizmus v spolupráci so spoločnosťou Gurmán - Club. Festival otvoria v piatok 10. septembra o 10.30, potrvá do 11. septembra do 23.00 hodiny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies