BRATISLAVA - Začal ďalší týždeň a vy opäť premýšľate nad vaším jedálnym lístkom na nastávajúce dni? Tak sa nechajte inšpirovať našimi receptami.
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Brokolicovo vajíčkový šalát
Zelená ruža pre zdravie, alebo zásobáreň živín. Aj takto môžeme volať brokolicu, ktorá patrí medzi desať najzdravších potravín.
Suroviny pre 4 osoby:
7 na tvrdo uvarených vajec, 1 brokolica, 300 ml bieleho jogurtu, soľ, olivový olej, 2 lyžičky horčice
Príprava:
Brokolicu rozoberieme na malé kúsky a sparíme horúcou vodou. Pridáme na drobno pokrájané vajíčka, soľ, pokvapkáme olivovým olejom. Jogurt zmiešame s horčicou a primiešame k šalátu. Necháme odstáť v chladničke.
Čas prípravy: 20 minút
UTOROK 10.5.2016
Fazuľová kyslá polievka
Ak chcete mať túto polievku hotovú raz, dva, kľudne použite fazuľu z konzervy v slanom náleve.
Suroviny pre 4 osoby:
150 g suchej fazule, 1 a 1/4 litra vody, 250 g zemiakov, 50 g masti, 2 PL hladkej múky, 250 ml mlieka, 1 bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, ocot,
Príprava:
Vopred namočenú fazuľu dáme variť, pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky a bobkový list. Na masti opražíme múku, zalejeme mliekom a pridáme do polievky. Necháme spolu prevrieť, dochutíme soľou, korením, octom a petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom alebo cesnakovým langošom.
Čas prípravy: 120 minút
STREDA 11.5.2016
Ryžový nákyp
Dnes Vám ponúkneme recept na ryžový nákyp, ktorý môžete podávať ako múčnik, alebo hlavné jedlo.
Suroviny pre 4 osoby:
350 g ryže, 1 liter mlieka, 90 g práškového cukru, 40 g masla, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor, štipku soli, 1 kompót,
Príprava:
Ryžu preberieme, dáme do hrnca, pridáme štipku soli, mlieko a za stáleho miešania uvaríme do polomäkka. Odstavíme, pridáme maslo, práškový a vanilkový cukor, žĺtky a sneh z bielkov. Pridáme kompót bez šťavy premiešame, preložíme do vymastenej zapekacej misy a upečieme. Podávame poliate kompótovou šťavou.
Čas prípravy: 90 minút
ŠTVRTOK 12.5.2016
Oškvarková nátierka
Oškvarky sa dajú kúpiť bežne v obchode, ale môžete si doma vytopiť slaninu a budete mať aj čerstvú bravčovú masť.
Suroviny pre 4 osoby:
40 dkg škvariek, 5 na tvrdo uvarených vajec, 2 cibule, 3 PL horčice, soľ, mleté čierne korenie,
Príprava:
Škvarky pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme nakrájanú cibuľu, vajíčka pretlačené cez koliesko na zemiaky, soľ, korenie a horčicu. Dobre zmiešame. Podávame na chlebe s kyslou uhorkou.
Čas prípravy: 30 minút
PIATOK 13.5.2016
Mäkké kuracie rezne
Ak máte chuť na rezeň určite vyskúšajte tento náš recept. Mäsko je jemné a šťavnaté.
Suroviny pre 4 osoby:
8 kuracích rezňov, 1 biely jogurt, 2 vajcia, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, strúhanka na obaľovanie, olej na vyprážanie,
Príprava:
Z jogurtu, vajec, prelisovaného cesnaku, trochu soli a mletého čierneho korenia si pripravíme marinádu. Rezne naklepeme, ponoríme do pripravenej zmesi a odložíme aspoň na hodinu do chladničky. Obaľujeme v strúhanke, vyprážame z oboch strán na oleji. Vhodnou prílohou je zemiaková kaša a zeleninový šalát.
Čas prípravy: 60 minút
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.