Gurmánov koncom mája čaká tretí Slovak Food Festival

NETKY.SK • 15 Máj 2012, 12:25 • 2 min
Gurmánov koncom mája čaká tretí Slovak Food Festival

Gurmánov koncom mája čaká tretí Slovak Food Festival - Gurmán Milovníkov dobrého jedla na treťom ročníku Slovak Food Festivalu v dňoch 25. až 27.

slovakia

left justify in out

img

Milovníkov dobrého jedla na treťom ročníku Slovak Food Festivalu v dňoch 25. až 27. mája čakajú okrem iného bylinky, čerstvá zelenina, domáce lokše, husacina, steaky, pralinky, suši, smažené aj nesmažené dobroty, víno, destiláty, káva, čaj a špeciality z rôznych kútov Slovenska, ale aj Moravy, Čiech, či ďalekej Ázie. Pochúťky im ponúkne 56 vystavovateľov, pričom sa môžu tešiť i na jarný trh zeleninárov, detský kútik a školu remesiel či bohatý sprievodný program. "Pokračujeme vo veciach, ktoré sa nám osvedčili," načrtla na dnešnej tlačovej konferencii charakter podujatia riaditeľka festivalu Martina Luknárová. Moderátorom bude opäť Peter Justin Topolský.

V rámci Slovak Food Festivalu, ktorý sa bude konať na bratislavskom hrade, sa už tradične konajú rôzne súťaže. Svoje schopnosti vo varení si už po tretí raz zmerajú zástupcovia slovenských médií a po úspešnom nultom ročníku Majstrovstiev Slovenska v otváraní ustríc sa tento rok uskutoční prvý ročník, v ktorom budú profesionálni kuchári otvárať 30 ustríc typu Belon používaných aj na európskom a svetovom šampionáte. Na svoje si však v poslednú májovú sobotu prídu aj diváci - správne otvorené ustrice totiž poputujú do hľadiska na ochutnávku. "Ustrica vhodná na konzum musí byť čerstvá a zavretá, cítiť je z nej iba sviežu vôňu mora. Pri otváraní treba nôž zastrčiť do medzery v lastúre a jednoducho zapáčiť nabok alebo dopredu. Mäsko sa následne odreže od lastúry, môže sa pokvapkať limetkou a vysaje sa priamo z ulity,“ vysvetlil správny postup pri otváraní ustríc a ich konzumácii šéfkuchár Vojto Artz, ktorý bude hodnotiť svojich kolegov v tejto netradičnej disciplíne.

Finále československej súťaže Primerba Cup 2012 o najlepšieho kuchára, ktorú vyhlásili už 12. marca, vyvrcholí priamo počas festivalu. Zo súťažiacich postupne vzišlo 20 finalistov, pričom polovica z nich je z Česka a polovica zo Slovenska. Ich úlohou bude pripraviť v časovom limite 2,5 hodiny polievku a teplé hlavné jedlo s prílohou. Finalisti budú musieť pripraviť 6 porcií z vlastných surovín vrátane jednej povinnej, ktorou je králik. Hodnotiť ich budú dve odborné poroty - prvá z nich bude bodovať praktické schopnosti súťažiacich na pracovisku a hygienu, druhá odborná porota bude senzoricky hodnotiť súťažné menu. Medzinárodný rozhodca Svetovej federácie kuchárov WACS Milan Sahánek, ktorý je jedným z členov odbornej poroty, za cieľ súťaže považuje to, aby sa tradičné potraviny podávali moderným a zdravým štýlom. "Snažíme sa do všetkých kuchýň dostať nový vietor," vyjadril sa.

Neodmysliteľnou súčasťou festivalu sú deti, pre ktoré organizátori pripravili tvorivé dielne Školy remesiel ÚĽUV (rezbárska dielňa, drotárska dielňa, detská paličkovaná čipka, maľba na sklo, hrnčiarska dielňa), detské ihrisko a skákací hrad, maskota včielku pre dobrú náladu a besedu s odborníkom na zdravú výživu Igorom Bukovským.

Vstup na festival bude voľný, návštevníci si budú môcť kúpiť festivalové lístky v hodnote 6 eur (5 kusov) alebo 12 eur (10 kusov), ktoré budú následne vymieňať za jednotlivé jedlá a produkty z ponuky.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona