Guédé pomohol zdolať Bayern, rozlúčky Rolfesa a Noveského

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 15:25 • 2 min
Guédé pomohol zdolať Bayern, rozlúčky Rolfesa a Noveského

LEVERKUSEN - Sobotňajšie stretnutia 33. kola najvyššej nemeckej futbalovej súťaže priniesli niekoľkých pozoruhodných výsledkov. Predposledné kolo sezóny sa nieslo predovšetkým v znamení víťazstiev domácich mužstiev, medzi ktorými zarezonoval najmä triumf Freiburgu nad už istým majstrom Bayernom Mníchov (2:1).

slovakia

left justify in out

Futbalisti Freiburgu čakali na víťazstvo nad Bavormi od 9. marca 1996. O prvom bundesligovom triumfe Freiburgu od 4. apríla a tretej prehre Bayernu v najvyššej nemeckej súťaži v sérii rozhodol bývalý hráč Bavorov Nils Petersen v 89. min. Skóroval po troch minútach pobytu na ihrisku, keď v 86. min vystriedal Admira Mehmediho. Na gól prihrával člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie Karim Guedé, ktorý odohral celý zápas a v 65. min videl žltú kartu. Tridsaťročný rodák z Hamburgu Guédé pred víťazným gólom pekne potiahol loptu po pravej strane a následne ukážkovým presným centrom poza stopéra Bayernu Jeróme Boatenga naservíroval loptu spomenutému Petersenovi. "Toto bol môj najdôležitejší gól. Nikdy by som si neodpustil, keby som túto šancu zahodil," povedal šťastný strelec podľa badische-zeitung.de. Uvedený zdroj po stretnutí nezabudol zdôrazniť, že veľký podiel na presnom zásahu mal práve Guédé, ktorého fanúšikovia po stretnutí dlho velebili.

 

"Už sme sa nesústredili na bundesligu, ale musíme predviesť lepší výkon ako v sobotu a ospravedlniť sa našim fanúšikom," priznal obranca mníchovského mužstva Boateng.

 

"Freiburg prejavil viac túžby po víťazstve, viac oň bojoval. Čaká na nás záverečný duel tejto sezóny (doma s Mainzom, pozn.), po ňom príde trochu oddychu," poznamenal kouč Bavorov Guardiola.

 

Hráči Bayernu, ktorí si 25. majstrovský primát v I. bundeslige zabezpečili už 25. apríla, však z nasledujúcich šiestich stretnutí zvíťazili len v jedinom - v domácej semifinálovej odvete Ligy majstrov nad FC Barcelona 3:2. To Bavorom na postup nestačilo, keďže v prvom dueli semifinále prehrali v metropole Katalánska 0:3. Okrem toho Mníchovčania neuspeli ani v semifinále Nemeckého pohára, hoci Borussii Dortmund podľahli až v rozstrele zo značky pokutového kopu. Navyše, Bayern prvý raz od jarnej časti sezóny 1997/1998 prehral tri ligové zápasy v rade: nestačil na Bayer Leverkusen, Augsburg a v sobotu ani na Freiburg 1:2. Aby toho nebolo málo, bavorský veľkoklub premiérovo od februára 2011 a po 122 stretnutiach odišiel z ihriska ako zdolaný napriek tomu, že sa ujal vedenia. Bastian Schweinsteiger v sobotu skóroval vo svojom jubilejnom 500. vystúpení za A-mužstvo Bayernu. Freiburg si týmto víťazstvom polepšil v boji o záchranu a postúpil na 14. miesto tabuľky.

 

Z poslednej priečky sa odpútal Stuttgart vďaka triumfu nad Hamburgom 2:1. Súboj dvoch "namočených" rozhodol gólom z 35. min rakúsky reprezentant Martin Harnik. Hráči Stuttgartu sa dostali na 16. pozíciu o bod pred Hamburger SV, ktorý spadol do zostupového pásma.

 

V predposlednom 33. kole sa nedarilo ani ďalšiemu kandidátovi na zostup Paderbornu, ktorý prehral v Gelsenkirchene zo Schalke 0:1. Hostia mali smolu, lebo v 88. min skóroval hlavou do vlastnej bránky obranca Uwe Hünemeier. Hráči Schalke si týmto víťazstvom poistili účasť v budúcom ročníku Európskej ligy.
Veľké ovácie si v sobotu vyslúžili Simon Rolfes z Leverkusenu a Nikolče Noveski z Mainzu. Tridsaťtriročný niekdajší nemecký reprezentant Rolfes, ktorý si dres "farmaceutov" oblieka od roku 2005, už dávnejšie avizoval, že na konci tejto sezóny ukončí kariéru. "Bol to náš posledný domáci zápas. Veľmi sme ho chceli vyhrať aj kvôli Simonovi," povedal podľa portálu sportal.de tréner Bayeru Roger Schmidt. Rovnako naposledy pred domácim obecenstvom nastúpil aj dlhoročný stopér Mainzu Nikolče Noveski. Tridsaťšesťročný Noveski bol v klube od roku 2004 a rovnako ako Rolfes sa pri odchode z trávnika za skandovaného potlesku neubránil slzám.

 

"Bol to veľmi emotívny deň. Napokon som sa nezdržal a rozplakal som sa, keď som si spomenul, čo všetko som tu zažil za ostatných jedenásť rokov," vyhlásil bundesligový rekordér v počte vlastných gólov (6), ktorý mohol v sobotu skórovať aj do súperovej bránky. Jeho strela zblízka však letela nad bránku 1. FC Kolín nad Rýnom. Rolfes aj Noveski po stretnutí oslávili zhodné domáce víťazstvá 2:0 v kotli so svojími fanúšikmi. “Nevedel som, či sa mám tešiť, alebo reagovať iným spôsobom. Bolo to veľmi emotívne, pretože v Leverkusene som strávil veľa šťastných rokov,“ vyhlásil pre oficiálnu stránku súťaže Rolfes, ktorý plánuje pôsobiť ako hráčsky agent. Spolu s ním sa s Leverkusenom po sezóne lúči aj defenzívny stredopoliar Stefan Reinartz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies