Gubernátor Sachalinu sa nemohol nasýtiť úplatkov

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 16:18 • 2 min
Gubernátor Sachalinu sa nemohol nasýtiť úplatkov

JUŽNO-SACHALINSK - Ako gubernátor oblasti Sachalin vytvoril Alexander Chorošavin z blízkych spolupracovníkov zločineckú skupinu na zabezpečovanie si mnohomiliónových úplatkov. Súd v Južno-Sachalinsku, administratívnom centre ostrova, začal proti exgubernátorovi a jeho spoločníkom proces v pondelok (6.3.).

slovakia

left justify in out

Exgubernátor mal kolekciu 195 náramkových hodiniek za 602 miliónov rubľov (9,78 milióna eur). Ešte krátko pred začiatkom jeho stíhania si objednal ďalšie hodinky za 36 miliónov rubľov (RUB).

 

Séria trestných činov Chorošavina sa začala písať v roku 2009. Od podnikateľa, ktorý žiadal povolenie na rybolov, vymohol 12 miliónov RUB. Neskôr jeho požiadavky na úplatky za vydanie rozličných podnikateľských povolení dosahovali len desiatky miliónov rubľov. Prvý kanál Ruskej televízie informoval, že za súhlas stavať blok tepelnej elektrárne si vypýtal 170 miliónov RUB. Právo budovať cesty stálo záujemcu napr. 125 miliónov RUB. V deviatich prípadoch si úplatky vymohol nátlakom.

 

Chorošavin ešte ako gubernátor skupoval za stovky miliónov rubľov byty v exkluzívnych moskovských komplexoch. Zabezpečil si aj luxusné Bentley, niekoľko terénnych vozidiel, viaceré domy a chaty. Mal aj ubytovňu pre majetných turistov, kde jej prenájom na jeden deň stál 47,5 tisíca rubľov.

 

Noviny informovali, že na udržiavanie gubernátorovho panstva sa z rozpočtu oblasti každoročne vynakladalo do 200 miliónov RUB. V jeho dome našli vyšetrovatelia v hotovosti 65 miliónov RUB. Bola to len malá časť zo 700 miliónov RUB ukrývaných v bytoch gubernátorovej rodiny. Zhabané nehnuteľnosti mali hodnotu okolo jednej miliardy RUB.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies