Guatemalský súd otvoril cestu k možnému impeachmentu prezidenta

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 09:39 • 2 min
Guatemalský súd otvoril cestu k možnému impeachmentu prezidenta

GUATEMALA - Guatemalský Ústavný súd v stredu rozhodol o obnovení procesu, v rámci ktorého môže byť tamojší prezident Otto Pérez Molina zbavený imunity pred trestným stíhaním.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia predsedníčky Glorie Porrasovej, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra AP, sudcovia zamietli dve podané odvolania vrátane jedného od samotného Péreza Molinu.

 

Osobitný výbor guatemalského Kongresu poverený preskúmaním danej záležitosti tak môže pokračovať v práci, čo predstavuje prvý krok vedúci k možnému impeachmentu hlavy štátu. Stredoamerickou krajinou v súčasnosti zmietajú dva korupčné škandály, ktoré vyvolávajú pravidelné protesty v uliciach hlavného mesta, sprevádzané výzvami na odstúpenie Péreza Molinu. Ten pritom do škandálov nie je zapletený a vyhlasuje, že nijako nepochybil.

 

V súvislosti s úplatkami za znížené dovozné clá musela v máji odstúpiť viceprezidentka Roxana Baldettiová, keďže skupinu páchateľov údajne viedol jej súkromný tajomník. Predmetom druhého škandálu sú tvrdenia, že guatemalskí predstavitelia uzavreli kontrakt na liečbu obličiek v hodnote 15 miliónov dolárov so spoločnosťou, ktorá nemala na takúto činnosť licenciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies