Guatemalská sopka Fuego vychrlila popol do výšky 7000 metrov

NETKY.SK • 5 Január 2016, 07:16 • 2 min
Guatemalská sopka Fuego vychrlila popol do výšky 7000 metrov

GUATEMALA - Jedna z najaktívnejších sopiek v Strednej Amerike - guatemalský vulkán Fuego začal chrliť sopečný prach a popol až do výšky 7000 metrov nad morom. Oznámila to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nezvyčajne silnú aktivitu zaznamenali na 3763 metrov vysokom stratovulkáne v noci z nedele na pondelok. Čiastočky vychrlené sopkou zasiahli najmenej osem okolitých obcí. Miestne úrady zatiaľ nenariadili evakuácie, ale vyzvali obyvateľov na mimoriadnu ostražitosť. Podľa guatemalských seizmológov sa z Fuega (španielsky: oheň) ozývali silné explózie, ktoré otriasali oknami a strechami domov až do vzdialenosti 30 kilometrov.

 

 

Sopka sa nachádza neďaleko historického mesta Antigua Guatemala, ktoré patrí k hlavným turistickým atrakciám tejto stredoamerickej krajiny. Len vlani zaznamenali na Fuegu 13 erupcií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies