Guatemalčania žiadajú Medzinárodný súdny dvor v Haagu o vyriešenie svojho územného sporu s Belize

NETKY.SK • 16 Apríl 2018, 09:04 • 2 min
Guatemalčania žiadajú Medzinárodný súdny dvor v Haagu o vyriešenie svojho územného sporu s Belize

GUATEMALA - Guatemalčania hlasovali v nedeľňajšom referende za to, aby najvyšší súdny orgán OSN vyriešil ich územný spor so susedným Belize, na ktorého veľkú časť si robia územné nároky.

slovakia

left justify in out

Zo sčítania viac ako 90 percent odovzdaných hlasov vyplýva, že drvivá väčšina z nich požiadala Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu, aby v spore zasiahol.

 

Guatemala uznala začiatkom 90. rokov nezávislosť Belize, vzájomné hranice však nikdy neakceptovala, pričom si doposiaľ nárokuje na zhruba 11-tisíc kilometrov štvorcových, čo je zhruba polovica rozlohy Belize. Začiatky územného sporu týchto krajín siahajú až do 18. storočia.

 

Obe krajiny podpísali ešte v decembri 2008 dohodu, na základe ktorej môžu ich občania hlasovaním rozhodnúť o tom, či má ich územný spor vyriešiť ICJ. Anglicky hovoriace Belize - bývalá britská kolónia, ktorá vyhlásila nezávislosť v roku 1981 - doposiaľ dátum takéhoto referenda nestanovilo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies