Guatemala presťahuje svoje veľvyslanectvo do Jeruzalema dva dni po USA

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 06:20 • 2 min
Guatemala presťahuje svoje veľvyslanectvo do Jeruzalema dva dni po USA

WASHINGTON - Guatemala má plán, že svoje veľvyslanectvo v Izraeli presťahuje z Tel Avivu do Jeruzalema v máji tohto roku.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak dva dni po tom, ako k rovnakému kroku pristúpia Spojené štáty.

 

Guatemalský prezident Jimmy Morales to uviedol v prejave na výročnej konferencii Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti - americkej záujmovej skupiny, ktorá v Bielom dome a Kongrese USA lobuje za silnú americkú podporu Izraela.

 

Rozhodnutie o presťahovaní amerického veľvyslanectva do Jeruzalema oznámil prezident USA Donald Trump ešte 6. decembra 2017, keď súčasne oznámil, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Guatemala koncom decembra oznámila, že prijala rovnaké rozhodnutie ako USA.

 

Guatemala bola jednou z deviatich krajín, ktoré hlasovali ako USA a Izraela, keď Valné zhromaždenie OSN drvivou väčšinou prijalo nezáväznú rezolúciu kritizujúcu Trumpovo uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.

 

Prestrihnutie pásky nového diplomatického úradu Spojených štátov sa plánuje na polovicu mája, keď sú plánované oslavy 70. výročia vzniku Izraela.

 

Izrael vyhlásil nezávislosť 14. mája 1948.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies