Guatemala: Novým prezidentom sa stal penzionovaný generál Otto Pérez

NETKY.SK • 8 November 2011, 00:04 • 2 min
Guatemala: Novým prezidentom sa stal penzionovaný generál Otto Pérez

Guatemala: Novým prezidentom sa stal penzionovaný generál Otto Pérez

slovakia

left justify in out

img

Penzionovaný generál Otto Pérez sa stal novým prezidentom Guatemaly. V nedeľných voľbách mu odovzdalo svoj hlas 54,5 percenta voličov. Oznámil to dnes v noci štátny volebný tribunál po spočítaní 96 percent hlasov.
Pérezov rival v druhom kole, podnikateľ Manuel Baldizón (41), oslovil 45,5 percenta voličov.
Pérezovo víťazstvo znamená, že Guatemala bude mať na najvyššom poste v štáte vojaka po prvý raz od obnovenia demokracie v roku 1986.
Otto Fernando Pérez Molina, ktorý predsedá Patriotickej strane, vstupoval do druhého kola volieb ako favorit. Obaja kandidáti v kampani hovorili predovšetkým o boji proti kriminalite, násiliu a chudobe. Baldizón sa prejavoval viac populisticky - presadzoval napríklad trest smrti za násilné trestné činy, informuje DPA.
Pérez, ktorý na konci krvavej občianskej vojny v Guatemale (1960-96) vyjednal mierovú dohodu, má povesť zástancu tvrdej konzervatívnej línie a bojovníka proti zločinu.
Podľa agentúry Reuters sa vo voľbách prejavil jasný príklon k pravici po tom, čo ľavicový prezident Álvaro Colom zlyhal pri potláčaní násilnej kriminality a ochrane krajiny pred mexickými drogovými kartelmi, pre ktoré je Guatemala kľúčovou pašeráckou cestou.
Nový prezident prevezme úrad 14. januára.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies