Guardiola odchádza po mega-úspešnom pôsobení v Barce, nástupcom sa stane Vilanova

NETKY.SK • 27 Apríl 2012, 17:57 • 2 min
Guardiola odchádza po mega-úspešnom pôsobení v Barce, nástupcom sa stane Vilanova

Guardiola odchádza po mega-úspešnom pôsobení v Barce, nástupcom sa stane Vilanova - Futbal BARCELONA - Pep Guardiola dnes ukončil takmer 30 ročné prepojenie s Barcelona, keď dnes svojim zverencom povedal, že táto sezóna bude jeho posledná. paniel, ktorý d

slovakia

left justify in out

imgBARCELONA - Pep Guardiola dnes ukončil takmer 30 ročné prepojenie s Barcelona, keď dnes svojim zverencom povedal, že táto sezóna bude jeho posledná.

Španiel, ktorý dokázal spraviť z Barcelony jeden z najlepších tímov všetkých čias, ukončí svoje štvorročné trénerské pôsobenie po tom, čo prakticky neuspel v súboji s Realom Madrid v boji o titul v domácej súťaži a tiež predčasným vypadnutím v semifinále Ligy majstrov.

Z Guardiolu sa stane jeden z najvyhľadávanejších trénerov vo svete futbalu, o ktorého sa kluby pobijú (na čele s Chelsea), ale on stále zvažuje možnosť, že si od futbalu oddýchne aspoň na rok.

Po prekvapivom vyradení Barcelony v semifinále Ligy majstrov práve proti Chelsea a blížiacou sa korunováciou Realu ako majstra Španielska, 41-ročný Guardiola informoval klub o svojom rozhodnutí, že to cíti tak, že zmena prospeje jak hráčom tak aj jemu samému.

Barcelona emotívne vzdala hold odchádzajúcemu Guardiolovi potom, čo Španiel potvrdil, že klub opustí na konci sezóny.

Hviezdy tímu, vrátane kapitána Carlesa Puyola, Gerarda Piquého a Cesca Fabregasa, sledovali  Guardiolu pri jeho rozlúčkovom prejave na Nou Campe a dojatí tlieskali potom, čo oznámil koniec svojej mega-úspešnej a trofejami zdobenej štvorročnej éry.
img
Barcelona tiež oznámila, že nástupcom Guardiolu sa po skončení aktuálnej sezóny stane jeho asistent, Tito Vilanova.
"Bol by som rád, aby ste pochopili, že to pre mňa nie je ľahké rozhodnutie. Ale rád by som vysvetlil svoje dôvody pre toto rozhodnutie,"povedal Guardiola.

"Vždy som chcel krátkodobé zmluvy. Pre trénera Barcy sú štyri roky večnosťou. V októbri som prezidentovi a športovému riaditeľovi oznámil, že si myslím, že moje pôsobenie v klube sa blíži ku koncu. Hlavným dôvodom, prečo som sa takto rozhodol je, že štyri roky je už mnoho rokov. Dal som všetko čo som mohol, nemám už nič, čo by som ponúkol a potrebujem dobiť svoje batérie. Požiadavky boli veľké a ja som nemal moc času oddychovať. Musím sa zregenerovať a jediný spôsob, ako to môžem urobiť, je odísť z klubu. Inak by sme si už škodili navzájom. Viem, že opúšťam to najlepšie miesto na prácu. Som veľmi spokojný s tým, aké výsledky sme dosiahli. Mal som veľkú česť trénovať týchto fantastických hráčov. Chcel by som sa im poďakovať."

imgNa tlačovej konferencii ešte prezident Barcelony, Sandro Rosell, oznámil, že Vilanova nastúpi na post trénera A-tímu.

Športový riaditeľ Andoni Zubizarreta cítil, že najlepším riešením trénerskej otázky bude, ak bude zo štruktúr klubu, tak ako tomu bolo aj v Guardiolovom prípade.

Povedal: "Vždy sme hovorili, že ak tím potrebuje hráča, tak sa najprv poobzeráme doma (Barcelona B). A koho to tu máme doma? Tita."

Zverejnenie mena nástupcu tak rýchlo bolo prekvapením, keďže v Španielsku sa špekulovalo o menách ako Ernesto Valverde, Laurent Blanc a Marcelo Bielsa.
Guardiola potvrdil toto rozhodnutie: "Myslím, že klub prijal to najlepšie možné rozhodnutie, Tito je viac ako schopný zveľaďovať tento tím. Hráči ho poznajú. Urobí niekoľko zmien. Dá klubu a týmto hráčom to, čo si myslím, že ja už nemôžem dať. Mohol som pokračovať, ale to nie je to, čo by si Barca zaslúžila."

Rosell vzdal úctu Guardiolovi za jeho prínos a podporil Vilanovu, aby pokračoval v úspechoch Barcy.

Povedal: "Pep vždy robil tie najlepšie rozhodnutia pre tento klub. Bolo to jeho rozhodnutie, je to osobná vec a pochopiteľná. Dúfame, že dedičstvo, ktoré nám Pep necháva, bude aj naďalej napredovať. Sme na neho hrdí. Teraz môžeme potvrdiť, že Tito Vilanova bude náš nový tréner. Toto rozhodnutie bolo prijaté Andonim Zubizarretom a dnes bolo ratifikované naším výkonným výborom. Tito a Andoni budú teraz pracovať na plánovaní budúcej sezóny a som si istý, že budú robiť skvelú prácu."

imgPlatnosť Guardiolovej zmluvy skončí na konci júna a dnes na tréningu hráčom oznámil, že svoj pobyt na Nou Campe nepredĺži.
Guardiola sa stal trénerom Barcelony v roku 2008, keď dovtedy trénoval B-čko Barcy, a stal sa najúspešnejším trénerom klubu v histórii.

Tím doviedol k zisku dvoch titulov v Lige majstrov, trom titulom v španielskej La Lige, jednému titulu v Copa del Rey, troch Superpohárov, dvoch UEFA Superpohárov a dvom titulom vo FIFA Majstrovstvách sveta klubov.

Vo svojom prejave na tlačovej konferencii prezident Sandro Rosell povedal: "Dnes sme si vás pozvali, aby sme oznámili, že Pep Guardiola nebude pokračovať na trénerskom poste v budúcej sezóne. Ďakujem ti Pep za to všetko šťastie, ktoré si nám priniesol a za model futbalu, ktorý nikdy nemôže byť spochybňovaný."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies