Gruzínsky prezident kritizuje Saakašviliho za vzdanie sa gruzínskeho občianstva

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 13:55 • 2 min
Gruzínsky prezident kritizuje Saakašviliho za vzdanie sa gruzínskeho občianstva

TBILISI - Gruzínsky prezident Giorgi Margvelašvili dnes kritizoval vymenovanie svojho predchodcu v úrade Michaila Saakašviliho za gubernátora Odeskej oblasti na Ukrajine, o ktorom rozhodol ukrajinský prezident Petro Porošenko.

slovakia

left justify in out

Margvelašvili uviedol, že po tom, čo Saakašvili získaním ukrajinského občianstva stratil občianstvo Gruzínska, urazil jeho krajinu i inštitút hlavy štátu. V súlade s gruzínskou ústavou totiž občan Gruzínska prijatím občianstva inej krajiny automaticky stráca gruzínske občianstvo. Občania Gruzínska pritom majú možnosť požiadať o možnosť mať dvojité občianstvo - v takýchto prípadoch sa musia obrátiť priamo na hlavu štátu, čo Saakašvili neurobil.

 

Margvelašvili sa domnieva, že Saakašvili sa nemal vzdať gruzínskeho občianstva, lebo tým "urazil svoju vlasť i úrad hlavy štátu". "Podľa môjho názoru hodnoty sú viac ako kariéra a v tomto prípade hodnotou bolo občianstvo Gruzínska. Ja jeho nedôstojnému konaniu nerozumiem," vyhlásil gruzínsky prezident o Saakašvilim.

 

Ministerka obrany Tina Chidašeliová si myslí, že Saakašvilimu je "gruzínske občianstvo na nič". "Veľmi dobre prejavil svoju lásku a oddanosť k vlasti. Ak niekto mal (o ňom) čo len teoretické pochybnosti, (teraz) všetci vidia oddanosť Saakašviliho, pre ktorého gruzínske štátne občianstvo nič neznamená," vyhlásila kriticky.

 

Saakašvili vlani podporil protivládne demonštrácie v Kyjeve, ktoré viedli k zmene mocenských pomerov na Ukrajine, a vzápätí aj nové ukrajinské vedenie. Vo februári tohto roku Porošenko podpísal výnos, na základe ktorého sa Saakašvili stal šéfom tímu jeho poradcov. V sobotu sa objavila informácia, že mu Porošenko udelil ukrajinské štátne občianstvo a vymenoval ho za gubernátora Odeskej oblasti.

 

Saakašvili opustil Gruzínsko po inaugurácii nového prezidenta Giorgiho Margvelašviliho v novembri roku 2013 po tom, ako proti nemu jeho politickí oponenti vzniesli obvinenia zo zneužitia právomocí a tiež z použitia sily voči demonštrantom pred ôsmimi rokmi.

 

Ukrajinská prokuratúra začiatkom apríla zamietla žiadosť Gruzínska o Saakašviliho vydanie, pričom ako dôvod uviedla, že exprezidenta mohli po vydaní doma čakať politické perzekúcie.

 

Bývalý gruzínsky prezident, ktorý pôsobil ako hlavný poradca ukrajinskej vlády, obvinenia voči svojej osobe popiera a označuje ich za politickú pomstu vedenú miliardárom a expremiérom Bidzinom Ivanišvilim. Saakašvili pred časom vyhlásil, že má v úmysle vrátiť sa k moci po voľbách v roku 2016.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies