Gruzínsky premiér sľubuje stabilitu napriek odchodu partnera z koalície

NETKY.SK • 6 November 2014, 19:25 • 2 min
Gruzínsky premiér sľubuje stabilitu napriek odchodu partnera z koalície

TBILISI - Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili dnes vyhlásil, že odchod jednej zo šiestich strán vládnucej koalície neohrozí stabilitu jeho vlády.

slovakia

left justify in out

Hoci koalícia stratila po odchode proeurópskej strany Naše Gruzínsko - Slobodní demokrati parlamentnú väčšinu, dvaja jej poslanci zostali s koalíciou a premiér povedal, že sa môže spoľahnúť aj na nezávislých poslancov.
     

Vládna koalícia mala v 150-člennom gruzínskom parlamente väčšinu 83 kresiel, z ktorých desať patrilo slobodným demokratom. Po odchode ôsmich z nich má vládna koalícia 75 hlasov a pri hlasovaniach sa bude musieť spoliehať na podporu nezávislých poslancov.
     

Garibašvili zdôraznil, že "neexistuje hrozba krízy". "Budeme mať v parlamente silnú väčšinu a budeme pokračovať v práci - s väčšou efektivitou," citovala jeho slová na zasadnutí vlády agentúra Reuters. "Nič sa nedeje a nebude sa diať nič, čo by ohrozilo stabilitu," dodal.
     

Napätie v koalícii poukázalo na problémy Gruzínska, ktoré si dalo za cieľ vyjsť z tieňa Moskvy a stať sa členom NATO a Európskej únie.
     

Strana Naše Gruzínsko - Slobodní demokrati opustila vládnu koalíciu na protest proti utorkovému odvolaniu svojho predsedu Irakliho Alasaniu z postu ministra obrany. Na protest proti Alasaniovmu odvolaniu vo štvrtok odišla z vlády aj podobne prozápadná ministerka zahraničných vecí Maja Pandžikidzeová. Podľa jej slov odvolanie Alasaniu ohrozuje euroatlantickú integráciu Gruzínska.
     

Západné krajiny vyjadrili obavy, že gruzínska vláda využíva selektívnu spravodlivosť a voči svojim oponentom politické prenasledovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies