Gruzínsky exprezident Saakašvili chce o ukrajinské občianstvo ešte zabojovať

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 20:00 • 2 min
Gruzínsky exprezident Saakašvili chce o ukrajinské občianstvo ešte zabojovať

KYJEV - Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili dnes vyhlásil, že bude bojovať proti rozhodnutiu odobrať mu štátne občianstvo Ukrajiny, kde pôsobil na čele jedného z najskorumpovanejších regiónov. Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý vydal príslušný dekrét, v zverejnenom videoodkaze obvinil zo spolčenia s gruzínskymi orgánmi.

slovakia

left justify in out

Saakašvili prostredníctvom Facebooku upozornil, že má "len jedno občianstvo, a to ukrajinské", čím naznačil, že jeho odobratím by sa z neho stala osoba bez štátnej príslušnosti.

 

"Porošenko sa rozhodol pripraviť ma o moje občianstvo ľstivým spôsobom, zatiaľ čo som mimo krajiny!" vyjadril sa deň po tom, ako migračný úrad v Kyjeve informoval o tomto kroku s poukázaním na získanie nešpecifikovaných dokumentov z Gruzínska.

 

Gruzínske štátne občianstvo Saakašvilimu odobrali ešte v roku 2015, keď bol vymenovaný za gubernátora ukrajinskej Odeskej oblasti. Ruské štátne médiá uviedli, že v čase vydania Porošenkovho dekrétu sa zdržiaval na území Spojených štátov, kde v minulosti študoval.

 

Saakašvili získal ukrajinské občianstvo v máji 2015, ešte predtým sa však stal Porošenkovým poradcom. Gubernátorom Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny bol do novembra 2016, keď podal demisiu s poukázaním na údajné prekážky v boji proti korupcii. Následne oznámil aj ukončenie spolupráce s Porošenkom a založenie novej politickej strany s cieľom usporiadať predčasné voľby.

 

Gruzínske orgány požadujú vydanie Saakašviliho do vlasti, aby čelil obvineniam v súvislosti so zásahmi proti demonštrantom a jednej zo súkromných televíznych staníc v období, keď bol vo funkcii hlavy štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona