Gruzínsko: Saakašvili zaslal OSN, EÚ a OBSE mierové návrhy o Osetsku a Abcházsku

NETKY.SK • 8 December 2010, 08:35 • 2 min
Gruzínsko: Saakašvili zaslal OSN, EÚ a OBSE mierové návrhy o Osetsku a Abcházsku

Gruzínsko: Saakašvili zaslal OSN, EÚ a OBSE mierové návrhy o Osetsku a Abcházsku

slovakia

left justify in out

img

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili oficiálne zaslal medzinárodnému spoločenstvu svoje mierové návrhy na vyriešenie otázky Abcházska a Južného Osetska. Informovala o tom dnes prezidentova hovorkyňa Manana Mandžgaladzeová.
      "Gruzínsky prezident nedávno poslal oficiálne listy generálnemu tajomníkovi OSN, lídrom EÚ a OBSE, generálnemu tajomníkovi NATO, prezidentovi USA a predsedovi Európskej komisie, a znovu ich informoval o gruzínskych mierových iniciatívach," citovala hovorkyňu tlačová agentúra RIA Novosti.
      Saakašvili prvýkrát predstavil svoje návrh na pôde Európskeho parlamentu koncom novembra. Uviedol, že Gruzínsko "nikdy nepoužije silu na obnovenie svojej územnej celistvosti a suverenity" a na zaistenie stiahnutia okupačných síl a svojho zjednotenia použije len mierové prostriedky.
      Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vtedy vyjadril pochybnosti nad takýmito vyhláseniami a uviedol, že akékoľvek "slávnostné sľuby" gruzínskeho vedenia môžu byť vnímané vážne, len ak budú na papieri a nadobudnú právnu silu.
      Gruzínsko a Rusko zviedli krátku vojnu o Južné Osetsko v auguste 2008. Moskva vzápätí uznala nezávislosť Južného Osetska i ďalšej odštiepeneckej gruzínskej republiky Abcházsko. Tbilisi ich označilo za okupované územia a s Moskvou prerušilo vzťahy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies