Gruzínsko sa dohodlo s Azerbajdžanom na dodávkach plynu

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 08:11 • 2 min
Gruzínsko sa dohodlo s Azerbajdžanom na dodávkach plynu

TBILLISI - Gruzínskej vláde sa podarilo dosiahnuť svoj cieľ, ktorým je zabezpečenie stabilných a neprerušovaných dodávok zemného plynu po problémoch so zvýšenou spotrebou v predchádzajúcom období.

slovakia

left justify in out

Vláda v Tbilisi sa po dlhých a otvorených rokovaniach dohodla s Azerbajdžanom na dodávkach plynu na pokrytie deficitu v dovoze tejto suroviny. Informoval o tom gruzínsky minister zahraničných vecí Micheil Džanelidze v stanovisku, ktoré TASR poskytlo veľvyslanectvo Gruzínska na Slovensku.

 

Gruzínske ministerstvo energetiky a azerbajdžanská firma SOCAR minulý týždeň podpísali dohodu o plyne.

Tbilisi medzitým pokračuje v rokovaniach s ruským energetickým gigantom Gazprom o podmienkach tranzitu zemného plynu z Ruska cez Gruzínsko do Arménska. Tieto rokovania sa konajú každý rok od roku 2004, keďže kontrakt má len ročnú platnosť a nový chcú obe strany podpísať v najbližších dňoch.

 

Gruzínsko uvažovalo aj o kúpe plynu na pokrytie zvýšenej spotreby od Ruska, ale vzhľadom na dohodu s azerbajdžanskou spoločnosťou SOCAR už o tom nepotrebuje rokovať s Gazpromom.

 

Gruzínsko tak bude od Ruska dostávať len plyn potrebný na zabezpečenie transportu do Arménska, ale nie pre vlastnú spotrebu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies