Gruzínskeho exprezidenta zaradili medzi neželané osoby

NETKY.SK • 25 December 2013, 09:00 • 2 min
Gruzínskeho exprezidenta zaradili medzi neželané osoby

KYJEV - Dôvodom sú obavy z aktivít zameraných na "destabilizáciu" krajiny.

slovakia

left justify in out

Ukrajina zakázala vstup na svoje územie bývalému gruzínskemu prezidentovi Michailovi Saakašvilimu a ďalším 35 cudzincom pre podozrenie zo spolupráce s ukrajinskou opozíciou v záujme "destabilizácie" krajiny po vypuknutí masových protestov proti odklonu Kyjeva od eurointegračnej politiky. V utorok o tom informovalo ukrajinské vydanie denníka Kommersant. Na zozname neželaných osôb, ktorý vytvorili ministerstvo zahraničných vecí a civilná kontrarozviedka, sa podľa neho nachádza 30 Gruzíncov vrátane Saakašviliho, piati občania Spojených štátov a jeden Srb. V prípade Gruzíncov ide prevažne o podnikateľov, zatiaľ čo americkú skupinu tvoria členovia mimovládnych organizácií či akademici.

Iniciátorom opatrenia je údajne poslanec Oleh Carov z vládnej Strany regiónov, ktorý má obavy z "častých návštev zahraničných politických konzultantov". Podľa citovaného vyjadrenia totiž uvedené osoby "môžu zastupovať politické záujmy iných krajín" a ich aktivity sú preto "hrozbou pre národnú bezpečnosť". Pracovníci ukrajinského rezortu diplomacie ani Bezpečnostnej služby Ukrajiny nedokázali tlačovej agentúre AFP zverejnené informácie potvrdiť. Ešte v piatok však ukrajinské orgány zadržali a vyhostili spravodajcu gruzínskej televíznej stanice Rustavi 2, ktorý pokrýval demonštrácie v Kyjeve. Stanica je považovaná za blízku Saakašvilimu, ktorého v roku 2003 vyniesla k moci takzvaná ružová revolúcia. Gruzínsky exprezident sa predtým osobne stretol s opozičnými demonštrantami na kyjevskom Námestí nezávislosti, pričom vďaka niekdajšiemu štúdiu v Kyjeve hovorí plynule po ukrajinsky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona