Gruzínska vládnuca koalícia navrhla za nového premiéra Giorgiho Kvirikašviliho

NETKY.SK • 25 December 2015, 15:26 • 2 min
Gruzínska vládnuca koalícia navrhla za nového premiéra Giorgiho Kvirikašviliho

TBILISI- Novým premiérom Gruzínska by sa mal stať doterajší prvý podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Giorgi Kvirikašvili. Nomináciu vládnucej koalície Gruzínsky sen postúpil prezident Giorgi Margvelašvili oficiálne parlamentu, oznámila dnes prezidentská kancelária v Tbilisi.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na jasnú väčšinu vládneho tábora v parlamente sa potvrdenie 48-ročného Kvirikašviliho v najbližších dňoch považuje za isté, informovali agentúry DPA a Reuters.

 

Doterajší premiér Irakli Garibašvili podal v stredu neočakávane demisiu. Dôvod rezignácie menej než rok pred parlamentnými voľbami 33-ročný politik neuviedol, opozícia ho však spojila s poklesom popularity Gruzínskeho sna.

 

Garibašvili je považovaný za blízkeho spojenca svojho predchodcu Bidzinu Ivanišviliho, miliardára a zakladateľa Gruzínskeho sna, ktorý vo voľbách v roku 2012 porazil stúpencov bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho. Garibašvili bol vo funkcii premiéra od novembra 2013. Kritici ho označujú za bábku Ivanišviliho, ktorý svoj majetok získal v Rusku.

 

Kvirikašvili sa stal vicepremiérom a ministrom hospodárstva po voľbách z októbra 2012, šéfom diplomacie bol od septembra 2015. Väčšinu kariéry pôsobil vo finančnom a bankovom sektore a v rokoch 2006-11 bol generálnym riaditeľom Ivanišviliho banky Cartu Bank.

 

Gruzínska opozícia obviňuje vládu z rastúcich ekonomických problémov v bývalej sovietskej republike, ktorá je predmetom geopolitického súperenia medzi Ruskom a Západom. Podpora vládnucej koalície podľa nedávneho prieskumu výrazne klesla - tento mesiac dosahovala 18 percent v porovnaní so 42 percentami z augusta 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies