Gruzínska vláda nechala zatknúť bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho

NETKY.SK • 1 Október 2021, 21:01 • 2 min
Gruzínska vláda nechala zatknúť bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho

TBILISI - Exprezident v krajine nestrávil ani deň a už skončil za mrežami.

slovakia

left justify in out

Bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho zatkli po tom, ako sa vrátil do Gruzínska. V piatok to oznámil premiér Irakli Garibašvili. V putách polície skončil iba 18 hodín po návrate do rodnej vlasti z exilu na Ukrajine. Podrobnosti o jeho zatknutí zatiaľ nie sú známe. Saakašvili na sociálnej sieti informoval, že sa nachádza v meste Batumi.

 

Rozhodujúce komunálne voľby

Gruzínski predstavitelia pritom deň predtým popreli, že by sa nachádzal v krajine. Bývalý prezident prišiel do Gruzínska pred sobotňajšími komunálnymi voľbami, ktoré sú vnímané ako kľúčové pre politické usporiadanie krajiny.

 

img

 

Vo svojich príspevkoch voľby nazval rozhodujúcimi a vyzval na zhromaždenie podporovateľov v nedeľu v Tbilisi, na ktorom sa chystal zúčastniť aj on. Saakašviliho výzvy by mohli narušiť plány vládnej strany na zabezpečenie dominantného postavenia pri voľbe starostov a miestnych zastupiteľstiev.

 

Krajine hrozia predčasné voľby​

Komunálne voľby sa všeobecne považujú za vyslovenie dôvery vláde a mohli by viesť k predčasným voľbám na budúci rok. Európska únia v apríli sprostredkovala dohodu, aby zmiernila politickú krízu medzi vládnou stranou Gruzínsky sen a opozičnými skupinami vrátane Saakašviliho Zjednoteného národného hnutia.

 

img

 

Podľa dohody sa v roku 2022 uskutočnia predčasné voľby, ak Gruzínsky sen získa v komunálnych voľbách menej ako 43 percent hlasov. Nie je však jasné, či dohodu dodržia, keďže od nej v júli Gruzínsky sen odstúpil, lebo ju ešte nepodpísalo Zjednotené národné hnutie. To sa stalo až v septembri.

 

Nevyspytateľný bojovník proti korupci
Saakašvili bol prezidentom v rokoch 2004 - 2013
a bol známy svojím energickým úsilím v boji proti korupcii. Verejnosť však začali znepokojovať jeho autoritárske sklony a niekedy nepredvídateľné správanie.

 

Krajinu opustil krátko po voľbách v roku 2013, v ktorých už nemohol kandidovať. V roku 2018 ho súd uznal vinným a odsúdil ho na šesť rokov za mrežami. Na Ukrajine okrem iného pôsobil ako gubernátor Odeského regiónu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies