Gruzínska polícia prekazila pokus o predaj uránu, zadržala päť osôb

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 16:25 • 2 min
Gruzínska polícia prekazila pokus o predaj uránu, zadržala päť osôb

TBILISI - Gruzínske úrady zadržali päť osôb, ktoré sa pokúšali predať takmer dva kilogramy uránu. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie gruzínskej polície.

slovakia

left justify in out

Urán s hmotnosťou takmer 1,7 kilogramu pozostával najmä z izotopu U238, ktorý sa bežne vyskytuje v prírode, a len 0,2 jeho hmotnosti tvoril izotop U235 používaný pri výrobe jadrových zbraní a ako palivo do jadrových reaktorov, uviedol na tlačovej konferencii gruzínsky bezpečnostný predstaviteľ Savle Motiašvili.

 

Podozrivých zadržala polícia v meste Kobuleti ležiacom na východnom pobreží Čierneho mora. Ich zámerom bolo predať urán za tri milióny dolárov, meno záujemcu o jeho kúpu však zatiaľ známe nie je.

 

Hoci izotop U238 sám osebe štiepny nie je, možno ho využiť ako súčasť jadrových zbraní. Tento mesiac ide už o druhú skupinu osôb, ktorú gruzínske úrady zadržali v súvislosti s pokusom o predaj uránu. Zadržanie šestice osôb podozrivých z pokusu o predaj uránu oznámila gruzínska polícia aj 18. apríla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies