Gruzínska ministerka zahraničia odstúpila, vláda sa môže rozpadnúť

NETKY.SK • 5 November 2014, 15:05 • 2 min
Gruzínska ministerka zahraničia odstúpila, vláda sa môže rozpadnúť

TBILISI - Gruzínska prozápadná ministerka zahraničných vecí Maja Pandžikidzeová v stredu odstúpila z funkcie.

slovakia

left justify in out

Zdôvodnila to ohrozením proeurópskej orientácie vlády premiéra Iraklyho Garibašviliho po tom, ako odvolal ministra obrany Iraklyho Alasaniu. Predseda vlády kaukazskej krajiny tak čelí rastúcej kríze vo svojej vládnej koalícii tvorenej zoskupením Gruzínsky sen.

 

"Euroatlantická integrácia Gruzínska je pre mňa tou najdôležitejšou vecou," zdôvodnila Pandžikidzeová svoje odstúpenie na tlačovej konferencii v Tbilisi. Spolu s ňou z rezortu gruzínskej diplomacie odstupujú aj jej štyria štátni tajomníci. "Môj tím nemôže skrývať to, čomu v súčasnosti čelí naša krajina," uviedla bez bližšieho spresnenia. Alasaniova strana Slobodní demokrati teraz uvažuje, že odíde z vládnej koalície, čo by ohrozilo Garibašviliho väčšinu v parlamente. Pandžikidzeová nie je členkou Slobodným demokratov, bola však jedným z najprozápadnejších politikov vo vláde. 

 

Gruzínsko sa už dlhé roky usiluje o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) aj Európskej únie. Po vojne s Ruskom z roku 2008 o odštiepenecké republiky Abcházsko a Severné Osetsko však lídri oboch blokov s jej prozápadnou integráciou váhajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies