Gruevski: EÚ by mala v otázke migrácie užšie spolupracovať so západným Balkánom

NETKY.SK • 20 November 2015, 14:49 • 2 min
Gruevski: EÚ by mala v otázke migrácie užšie spolupracovať so západným Balkánom

BUDAPEŠŤ - Intenzívnejšiu spoluprácu Európskej únie so západným Balkánom v otázke migračnej krízy dnes požadoval v Budapešti predseda vlády Macedónska Nikola Gruevski na schôdzke s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

slovakia

left justify in out

"Macedónsko urobí všetko pre to, aby minimalizovalo riziká v tejto situácii - a ráta aj so skúsenosťami Maďarska," povedal podľa agentúry MTI Gruevski. Ako dodal, ide predovšetkým o výmenu informácií.

 

Pripomenul, že Macedónsko púšťa migrantov selektívne. Táto dvojmiliónová krajina si podľa vyjadrenia svojho premiéra nemôže dovoliť vpúšťať denne 10.000 migrantov, ktorí by nabúrali fungovanie štátu. "Macedónsko čakajú ťažké časy, preto rátame s maďarskou pomocou," konštatoval.

 

Gruevski podotkol, že o migrantov sa Macedónsko patrične postará a zabezpečí aj ich prepravu. "Európska únia i oblasť západného Balkánu sa snažia o to, aby migranti prekračovali hranice legálne, avšak oni to neberú do úvahy," povedal macedónsky ministerský predseda, podľa ktorého do Macedónska prichádzajú migranti z členskej krajiny únie.

 

Macedónsko nechce byť nárazníkovou zónou medzi Gréckom a zvyškom EÚ, dodal premiér. Vyzval tiež na zníženie rizika terorizmu, ktoré hrozí celej Európe.

"Sedem rokov čakáme pripravení na vstup do EÚ. Macedónsko si plní záväzky a chce sa povzniesť nad spory, ktoré bránia tomu, aby sme vstúpili do únie," vyhlásil Gruevski.

 

Maďarsko poskytne pomoc Macedónsku v ochrane jeho hraníc, povedal Orbán a dodal, že jeho krajina podporuje vstup Macedónska do EÚ i Severoatlantickej aliancie. "Je to aj záujmom Európskej únie - a to i napriek neustálym sporom, ktoré tento proces blokujú," zdôraznil maďarský premiér v súvislosti s macedónsko-gréckym sporom o meno tohto vnútrozemského balkánskeho štátu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies